Menüpontok

Paralimpiai szintidő a történelmi budapesti atlétikai versenyen

Történelmi versenyt rendezett a Magyar Atlétika Szövetség, hiszen integrált atlétikai viadalt még nem tartottak korábban. A budapesti futamon Ekler Luca 400 méter síkfutásban teljesítette a paralimpia szintidőt, így Tokióban ebben a számban is indulhat.

Napfény, kellemes tavaszi időjárás, és újra versenyzés. Ez a három tényező már elegendő lett volna minden szervező és sportoló számára az örömhöz, de a Lantos Mihály Sportközpont atlétika pályáján remekül helyt álltak versenyzőink.

Ekler Luca, világ-, és Európa-bajnok paraatléta, kiváló 400 métert futva (1:02,40) paralimpiai ranglista 3. helyezett időt ért el, amivel indulhat a tokiói paralimpián ebben számban is.

A versenyen rajthoz állt a paralimpiai válogatott többi tagja is, Kálmán Krisztina, Nagy Ambrus és Szőllősi István dobóatléta, valamint Keresztesi Erika középtávfutó. A mostani versenyen nem tudtak javítani eddigi eredményeiken. A paralimpiai ezüstérmes, Biacsi Ilona, valamint ikertestvére Biacsi Bernadett is részt vettek a versenyen, de ők elsősorban átmozgatás céljából utaztak a fővárosba, a mindent biztonsági protokollt betartó eseményre.

A verseny lehetőséget biztosított az újonc paraatléták számára is, így 400 m-en Czene Gábor (T64), valamint Koltai András (T20) debütáltak, súlylökésben pedig Takács Józsefet (F65) láthattuk versenyezni.

Az atlétikában április 1.-éig lehet a ranglistás eredményekkel a kvótaszerzés rendszerébe bekerülni, így a magyar versenyzők számára ez a verseny volt az utolsó lehetőség a .javításra. A paralimpiai válogatott minden tagjának van korábbról olyan eredménye, amivel teljesítették versenyszámukban a minimális szintet. A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság az elkövetkező hetekben fogja kiszámolni, hogy hány kvótát kap Magyarország számára a korábban teljesített eredményekért.

A felkészülés termesztésen folytatódik, a paraatléta válogatott április közepén Olaszországban, Jesoloban utazik a szezon második paraatlétikai nagydíjára.

A Magyar Paralimpiai Csapatnak eddig összesen 19 kvótája van a tokiói Paralimpiai Játékokra, négy asztaliteniszben, három atlétikában, egy kerékpárban, három kajak-kenuban, hét úszásban és egy sportlövészetben.

Fotó: Tom Schä