Menüpontok

Öt hónap és kezdődik a paralimpia: így áll a magyar csapat

150 nap és rajtolnak a XVI. Nyári Paralimpiai Játékok Tokióban. A koronavírus miatt egy évvel elhalasztott eseményre a magyar paralimpiai csapat tagjai már 19 kvótát szereztek, amelyből 15-öt vissza is igazoltak a nemzetközi szervezetek. A következő, szűk öt hónap pedig ennek a számnak a jelentős növelésére szolgál.

Alig több mint egy negyedév és kezdetét veszi a következő, a Japán fővárosában rendezendő paralimpia, amelynek megnyitó ünnepsége a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) előzetesen tervei szerint egyszerre lesz a játékok első programja, valamint egy világszintű kampány kezdete.

A Magyar Paralimpiai Csapat jelenleg így áll a kvóták tekintetében:

Az egyik legsikeresebb hazai parasportágban, a para-asztaliteniszben a már meglévő négy magyar kvóta mellé a júniusra halasztott Last Chance versenyen van mód megszerezni a paralimpiai részvétel lehetőségét, valamint szabadkártyával van még esély kijutni.

Paraatlétikában hárman már biztosan indulhatnak paralimpián, a többieknek a ranglistán elért helyezésük javításával van esélyük.

Paratriatlonban Lévay Petra jelenleg kijutó helyen van, a férfiak mezőnyében pedig a májustól újrakezdődő pontvadászat ad lehetőséget a kvóták megszerzésére.

Para-erőemelésben még nem kvalifikált senki a mieink közül, a sportolók a Tbilisziben rendezett májusi verseny mellett a szabadkártyák kiosztásában bízhatnak.

Paraevezésben az áprilisi pótkvalifikációs versenyen lehet elérni a szükséges eredményt, az olaszországi eseményre az ergométeren világ-, és Európa-bajnok Pető Zsolt, akinek a felkészülése és edzőtáborai rendívül bíztatóan zajlottak, esélyesként utazik.

Parakajakban az eddigi három hely mellé a májusi, szegedi pótkvalifikációs viadalon további tokiói helyeket biztosíthatnak be magunknak a parakajakosok, majd a férfiak hazai mezőnyében válogatót tart az MPB és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség, hogy a meglévő helyek sorsa eldőljön.

Paraíjászatban Gáspár Tamás a júliusi, Nove Mesto-i (Csehország) kvalifikációs összecsapáson nagy reményekkel indul, miután az olaszországi Olbiába tervezett Európa-bajnokságot törölték.

Kerekesszékes teniszben a történelem során először van esély részvételre quad kategóriában, amelyhez a szükséges szabadkártyát az MPB már megigényelte, emellett a kerekeszékes teniszezők továbbra is járnak versenyekre.

Kerekesszékes vívásban, bár hivatalos értesítés még nem érkezett a Nemzetközi Kerekesszékes és Amputáltak Sportszövetségétől, a ranglisták jelenlegi állása szerint hat hely tűnik biztosnak, illetve a hetedik kvóta a nemzetközi szövetség által kiadott szabadkártyáktól függ.

Parakerékpár sportágban egy kvóta áll rendelkezésre, és továbbiakat lehet szerezni a tavaszi, európai versenyeken.

Para-sportlövészetben a világbajnoki ezüstérmes Dávid Krisztina helye már biztos, a csapatot bővíteni a júniusi, limai erőfelmérésen lehet, amelyre Rescsik Csaba és Gurisatti Gyula is nagy reményekkel utazik, kiváltképp az emírségekbeli El-Ajnban rendezett parasportlövő világkupán elért eredmények alapján van ok a bizakodásra.

Paratekvondóban D. Kiss Zoltánnak a május első felében rendezendő, kvalifikációs kontinensviadalon lesz esélye bekerülni a tokiói mezőnybe.

A paralimpiák történetében a paraúszás a legsikeresebb magyar sportág, amiben eddig hét biztos kvótánk van, de szabadkártyákkal további parasportolóink utazhatnak majd ki Japánba. Az integrált országos bajnokságon ígéretes időket úsztak paraúszóink, de az igazi felmérő a májusi, portugáliai Eb-n következik.

Az IPC adatai szerint, eddig 96 ország 2710 sportolója kvalifikált sikerrel. További 1690 kvótát lehet még szerezni a következő időszakban. Hat sportágban (paraboccia, paralovaglás, látássérült futball, csörgőlabda, kerekesszékes kosárlabda, kerekesszékes rögbi) már minden hely elkelt. Ülő röplabdában, valamint paraúszásban már a kvalifikációs helyek 94%-t megszerezték, utóbbinál a szabadkártyák kiosztása maradt hátra.

A Magyar Paralimpiai Csapat tagjai szinte kivétel nélkül megkapták első oltásaikat, sokan közülük pedig már a másodikon is túl vannak. A sportolók mindenkit arra bíztatnak, hogy regisztráljon az oltásra!

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke elmondta: "Minden versenyzőnk megfeszített erővel küzd a kijutásért, akiknek pedig már van kvótájuk, azoknak a paralimpiai felkészülésre és a formaidőzítésre kell koncentrálniuk. Magabiztos, derűs és sikeres magyar csapattal fogunk részt venni a játékokon, minden magyar büszke lesz majd a Magyar Paralimpiai Csapat teljesítményére".