Menüpontok

A sport és a szurkolás öröme legyen mindenkié: a Magyar Paralimpiai Bizottság és az Access4you közös programja

A Magyar Paralimpiai Bizottság és az Access4you nemrég indult együttműködésével két hazai sportlétesítmény kapott akadálymentes tanúsítást. A tanúsítás célja, hogy a speciális igényű (közöttük a fogyatékossággal élő) profi és amatőr sportolók részletes információt kapjanak egy sporthelyszín akadálymentességéről és bizalommal keressenek fel új helyszíneket és új lehetőségeket.

A program eredményeként eddig a kőbányai Kocsis Sándor Sportközpont Bihari úti Sporttelepéről, valamint a hódmezővásárhelyi Gyarmati Dezső Sportuszodáról vált elérhetővé egy részletes információs adatbázis, de a szervezők további sporthelyszínek tanúsítását készítik elő.

Kocsis Sándor Sportközpont, Bihari úti Sporttelep

A Magyar Paralimpiai Bizottság és az Access4you együttműködésének célja minden érintett számára biztosítani a lehetőséget, hogy aktív, egészséges életet éljenek, valamint sportrendezvény esetén a szurkolói közösség részesei lehessenek. A fogyatékossággal élő emberek gyakran esnek áldozatául annak az előítéletnek, miszerint megváltozott mozgás-, látás-, vagy hallás képességük, esetleg valamilyen kognitív zavar miatt nincs szükségük sporttevékenységre, vagy nem képesek az aktív életmód fenntartására. A valóság ezzel szemben az, hogy a többségük számára az egészségmegőrzés és az aktív élet szeretete, továbbá a közösségi élmény a teljes élet részét képezi, így keresik a lehetőséget egyéni vagy csapat sportolási tevékenységre. Sőt, nem ritkán profi parasportolóvá válnak.

Szabó László, az MPB elnöke így vélekedik a digitalizáció szerepéről a speciális igényű emberek életében: „Abban a korszakban élünk, amikor a technológia segítségével képesek vagyunk életeket megváltoztatni. A Magyar Paralimpiai Bizottság mindig kereste ezeket a lehetőségeket és rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy egyre több speciális igényű emberhez jut el a sportolás és a szurkolás, valamint megannyi más esemény élménye. Ennek a folyamatnak újabb mérföldkövéhez jutottunk annak az együttműködésnek köszönhetően, amelyet az Access4you csapatával indítottunk."

Gyarmati Dezső Sportuszoda

"A sport és a testmozgás a testnek és léleknek önbizalmat ad, egyrészt a közösséghez tartozás, másrészt a sportban elérhető sikerek miatt. Erre minden embernek, legyen ép vagy speciális igényű, szüksége van. Mi azt szeretnénk elérni, hogy a sport és a szurkolás is egy inkluzív élménnyé váljon, és mindenki sportnemzetünk közösségéhez tartozhasson." - mondja Berecz Balázs, az Access4you alapítója az MPB-vel való együttműködésről.