Menüpontok

Négy érem, két világcsúcs a mérleg a Paraatlétikai Eb-n

A magyar paraatléta-válogatott június 1. és 5. között Európa-bajnokságon szerepelt a lengyelországi Bydgoszczban, ahol világ-, és Európa-bajnok Ekler Luca tarolt, hiszen két aranyérme mellé további egy ezüstöt gyűjtött, valamint Biacsi Ilona szerzett még egy harmadik helyezést.

A tokiói paralimpia előtti legnagyobb versenyre, a Paraatlétikai Európa-bajnokságra összesen hét magyar versenyző utazott. Az éremgyűjtést a paralimpiai ezüstérmes Biacsi Ilona kezdte, aki 1500 méteren T20-as kategóriában a harmadik helyen végzett. Az Eb további része a világ-, és Európa-bajnok Ekler Lucáról szólt, aki sokszínűségét ismételten megmutatta, hiszen előbb 100m T38-as kategóriában lett második, majd távolugrásban, a saját világcsúcsának beállításával védte meg Európa-bajnoki címét. Szalma László tanítványa az i-re a pontot az utolsó versenynapon, 400 méteren tette fel, amikor a világ legjobb idejével nyerte a futamot.

Atlétáink eredményei biztatóak a nyár végén kezdődő XVI. Paralimpiai Játékok előtt.

A lengyelországi Eb-n résztevő magyar paraatléta-válogatott tagjai:

Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona (1 bronzérem), Ekler Luca (2 arany-, 1 ezüstérem), Kálmán Krisztina, Keresztesi Erika, Nagy Ambrus és Szöllősi István

Az összes eredmény itt található.

Ekler Luca, így értékelte az Eb-t:

„Hosszú és sikeres felkészülés áll mögöttünk. Az Európa-bajnokság megmutatta, hogy jó úton haladunk, és továbbra is folytatnunk kell a kemény munkát. A következő cél Tokió, és ott minél jobban szerepelni, így valóra váltsam egyik álmom.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke gratulált a sportolóknak:

„Remek érzés ilyen sűrűn gratulálni parasportolóinknak. Mindegyik atlétánk kitett magáért, Luca pedig immár világklasszis. Tokióig még tovább fognak fejlődni és sok büszkeséget fognak szerezni maguknak, az egyesületeiknek, a sportáguknak és a hazájuknak.”

A Magyar Paralimpiai Csapatnak összesen 32 kvótája van a tokiói Paralimpiai Játékokra: öt asztaliteniszben, négy atlétikában, hat kajak-kenuban, hét kerekesszékes vívásban, kettő kerékpárban, egy sportlövészetben és hét úszásban.