Menüpontok

„Hello, hello villalakók!” – avagy mi a helyzet a paralimpiai faluban?

Sportolóink már jó pár napja elfoglalhatták szállásukat nagyjából tízezer kilométerre kishazánktól. A tokiói paralimpiai faluban, a járványhelyzet ellenére jó a hangulat, erről pedig  beszámoltak nekünk.

Világcsúcstartó távolugrónknak az átállás mellett, a japán időjárási viszonytagságokat próbálja megszokni. Persze ettől még szívesen nézelődik a faluban, ha a hőmérő nem mutat 30 fokot, a páratartalom pedig nem üti meg a 70-80%-ot: „Beköltözés után hamar megszoktam a környezetet, egyedül a kartonpapírokból összerakott ágyakat furcsáltam, viszont már jókat alszom rajta. A kajára nem lehet panaszom, nagyon jókat, változatosakat lehet enni. A faluban  a kedvenc helyem a vízesés, ahonnan indul egy hosszú út, végig a világ zászlóival. Az atlétikai stadion a másik nagy favoritom, alig várom már, hogy rekortánra lépjek. Remélem mindhárom számomban sikerül majd érmet nyernem Tokióban.”

A 200 méter KL1-ben induló Kiss Péter nagy reményekkel érkezett a japán fővárosba. Korábban még soha nem járt ilyen messze hazánktól, így neki is problémákat okozott az időeltolódás. Azonban élvezi a tokiói hangulatot, és alig várja már, hogy vízre szállhasson: „Először azt hittem könnyen megszokom az időeltolódást, sajnos nem így lett. De a paralimpiai falu nyüzsgése nagyon tetszik nekem, szerencsére van egy kis időm bejárni az egészet. A szuveníreket már sikerült beszereznem, úgyhogy teljesen koncentrálhatok a versenyszámomra. Igyekszem megszokni az időjárást, ki akarom magamból hozni, amit tudok.”

A Rio-i paralimpiát is megjárt Varga Kata másodszor szállhat vízre Tokióban, így rutinosabban felkészült az átállásra, nem is volt ezzel problémája. A bakancslistáján már most ott szerepel, hogy szeretne legalább még egyszer visszajönni Japánba, és tervei között áll a Fuji meghódítása: „Két évvel korábban jártunk már itt egy teszt versenyen. Az akkor megtapasztalt, jól bevált átállási procedúrát alkalmaztuk most is. A japán kultúra engem nagyon lenyűgöz, nagyon adom ezt a perfekcionizmust, amit művelnek. Az itt dolgozó emberek kedvessége nagyon szimpatikus lett. Nagyon jól sikerült a felkészülésem, ezért természetesen cél a dobogó. Látjuk az ellenfeleim időeredményeit, de azt is tudom, hogy bármi bekavarhat a versenyekbe.

Kata, és Peti Japán idő szerint először szeptember 2-án szállhat vízre parakenuban, míg Luca augusztus 28-án állhat rajthoz 100 m síkfutás előfutamában. Ezt követően augusztus 31-én távolugrásban, majd szeptember 4-én 400 m síkfutásban versenyzik a XVI. Paralimpiai Játékokon.