Menüpontok

Letették az esküt Magyar Paralimpiai Csapat tagjai

A Magyar Paralimpiai Csapat tagjai, folytatva a hagyományokat, ünnepélyes keretek között tették le a paralimpiai fogadalmat. A rendezvény Puskás, a musical egy jelenetével kezdődött, majd Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár beszédében kiemelte, mindenki a legjobbját szeretné nyújtani a tokiói paralimpián, de az elmúlt öt év rögös útja után, a fantasztikus magyar szurkolók buzdításával együtt ez lesz életük egyik csúcseseménye. Hozzátette, a magyar sport eredményességéhez ugyanúgy hozzátettek a parasportolók. „Azt kívánom, hogy Tokióban minden álom valósággá váljon.” –zárta beszédét az államtitkárasszony.

A Magyar Paralimpiai Bizottság meglepetésvendégekkel készült a Magyar Paralimpiai Csapat utazó tagjainak. Minden sportolót egy hozzá köthető, közös emlékkel rendelkező személy köszöntötte. Ezek után Kiss Péter Pál világ-, és Európa-bajnok parakajakozó, Szalma László, Ekler Luca edzője és dr. Tamás Henriette, a Nemzetközi Kerekesszékes és Amputáltak Sportszövetsége kerekesszékes vívás versenybírója elmondták a Magyar Paralimpiai Csapat esküjét:

Én, ………………………………… esküszöm,

hogy hazámat, Magyarországot

méltón és büszkén képviselem Tokióban, a XVI. Paralimpiai Játékokon!

Fogadom, hogy a paralimpiai játékok napjaiban,

akárcsak sportpályafutásom egésze alatt,

tisztelem ellenfeleimet, a versenybírókat és a közönséget!

Fogadom, hogy a Magyar Paralimpiai Csapat tagjaként

mindent megteszek azért,

hogy sporteredményeimmel sikeresen képviseljem

a 92 esztendős magyar parasport mozgalmat,

a magyar fogyatékos társadalmat és minden magyart!

Fogadom, hogy sportszerűen,

tiltott eszközöket nem használva,

legjobb tudásom és képességeim szerint versenyzek!

Fogadom, hogy segítem csapattársaimat!

Fogadom, hogy úgy fogom képviselni hazámat,

hogy azzal példát állítsak minden magyar fiatal

és minden magyar sportoló elé!

 

Az eskütételt követően Miklósa Erika, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Budapesti Filmharmóniai Társaság kvintettjének kíséretében elénekelte a Himnuszt.

A himnusz után Bedekovics Péter, református lelkész áldásával külön útravalót adott az utazóknak. Az eseményt Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke zárta a következő gondolatokkal:

„Öt nagyszerű éven vagyunk túl és eljött az idő, hogy megkoronázzuk ezt az időszakot. Tettrekész, erővel teli, boldog embereket látunk, akik készen állnak, hogy sikeresen képviseljék Magyarországot Tokióban, hiszen az akadályoktól nem megijednek, hanem duplázott erővel megküzdenek céljaikért.”

A XVI. Tokiói Paralimpiai Játékok magyar sportolói:

Para-asztalitenisz: Szvitacs Alexa, Arlóy Zsófia, Csonka András, Zborai Gyula, Major Endre, Pálos Péter
Paraatlétika: Ekler Luca, Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Szőllősi István
Para-erőemelés: Sedric Roussel Watchou
Paraíjászat: Gáspár Tamás
Parakenu: Pulai Erika, Varga Katalin, Kiss Péter, Rozbora András, Kiss Erik, Juhász Tamás
kerekesszékes vívás: Krajnyák Zsuzsanna, Hajmási Éva, Veres Amarilla, Mező Boglárka, Dani Gyöngyi, Osváth Richárd, Tarjányi István
Parakerékpár: Wermeser Zsombor, Ocelka Róbert (guide: Nagy Gergely)
Parasportlövészet: Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula
Paratriatlon: Lévay Petra
Paraúszás: Adámi Zsanett, Illés Fanni, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin, Iván Bence, Payer Kata

Sportolóinkkal – az augusztus 11-i eskütétel után – még a kiutazás előtt, a Liszt Ferenc reptéren lehet interjúkat készíteni.

 

Paraúszóink (Illés Fanni, Iván Bence, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Payer Kata, és Száraz Evelin) 2021.08.13-án, pénteken, 10:15-kor indulnak az LH1335 járatszámú repülővel.

 

Őket követi a legnagyobb létszámú csapat, hiszen para-asztaliteniszezőink (Arlóy Zsófia, Csonka András, Major Endre, Pálos Péter, Szvitacs Alexa, Zborai Gyula) és kerekesszékes vívóink (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné Dr. Mező Boglárka, Osváth Richárd, Tarjányi István, Veres Amarilla) mellett Adámi Zsanett, paraúszó is 2021.08.17-én, kedden, 10:15-kor veszik az irányt Tokió felé az LH1335 járatszámú repülővel.

 

Para-kerékpárosaink (Ocelka Róbert-Nagy Gergely, guide és Wermeser Zsombor) két nappal később 2021.08.19-én, csütörtökön, 10:15-kor indulnak az LH1335 járatszámú repülővel.

 

Egy nappal később, megegyező járatszámmal és indulási időponttal a paraatlétáink (Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, Ekler Luca, Szőllősi István), paraerőemelőnk (Sedric Watchou Kouokam) és paraíjászunk (Gáspár Tamás) repülnek.

 

Parasportlövőink (Dávid Krisztina, Gurisatti Gyula) és paratriatlonistánk (Lévay Petra) az OS718 járatszámú gépe 2021.08.23-án, hétfőn, 07:05-kor száll fel.

 

A Magyar Paralimpiai Csapat utolsó, sportolói járata parakenusainkkal (Juhász Tamás, Kiss Erik, Kiss Péter Pál, Pulai Erika, Rozbora András, Varga Katalin) –TK1038, 2021.08.24-én, kedden, 20:10-kor indul.