Menüpontok

Sűrű napok Tokió után is

Nem állt meg az élet a világ fogyatékossportjában, alig egy hónappal a tokiói paralimpia után a magyar férfi ülőröplabda-válogatott veretlenül nyerte meg a Nemzetek Ligája Ezüst divízióját, míg para teakwondosaink Európa-bajnokságon szerepeltek, idehaza pedig megrendezték az I. Parasakk Magyar Bajnokságot.

 

Négy mérkőzésből négyet megnyerve az első helyen végzett a magyar férfi ülőröplabda-válogatott az olaszországi Campobassóban megrendezett Nemzetek Ligája Ezüst divíziójában. A csapat az ellen a Törökország ellen játszotta első mérkőzését pénteken, amelyet még soha nem sikerült legyőzni korábban – egészen mostanáig, mert ezúttal 3:1-re a mieink diadalmaskodtak. Szombaton előbb Szlovéniát győzték le 3:0-ra, majd este egy szoros meccsen Lengyelországot is legyűrték 3:2-re. A záró napon, vasárnap délelőtt aztán a házigazda olaszok következtek, akik ellen a 3:1-es siker azt jelentette, hogy a fiúk veretlenül nyerték meg a tornát.

„Fantasztikusan teljesített a csapat, mindenki extra teljesítményt nyújtott. Ez a szereplés nagyon biztató az október 17-24. között, Antalyaban, Törökországban megrendezendő Európa- bajnokság előtt. Úgy érzem, kezd beérni a rengeteg munka, amit a fiúk az utóbbi időben végeznek. Külön köszönet a Balogh István-Drotár György-Nagy Ákos edző stáb tagjainak” – nyilatkozta a sikerről Raska Gyula szövetségi kapitány.

A magyar ülőröplabda-válogatott eredményei:
Magyarország – Törökország 3:1
Magyarország – Szlovénia 3:0
Magyarország – Lengyelország 3:2
Magyarország – Olaszország 3:1

 

Törökországban rendezték meg a IX. Para Teakwondo Európa-bajnokságot, melyen D. Kiss Zoltán (+80kg) K44, és Marsicki Richárd (-80kg) K44 indult.

Marsicki Richárd nyolcaddöntős ellenfele, Vladyslav Nechai 1-1 intésponttal indította a mérkőzést. Innen sajnos az ukrán tudott ellépni és tetemes előnyt szorgoskodott össze. 9-1-es Nechai vezetésnél mentek pihenni a felek, de Marsicki már nem tudott újítani, az ukrán végül 29-1-es győzelemmel búcsúztatta a magyar fiút.

D. Kiss Zoltán (+80kg) K44-es kategóriában a török Cunayt Cullaz ellen kezdett. Először az ellenfele szerzett vezetést. A nyolcaddöntős csata felénél viszont már a magyar versenyző vezetett 9-4-re. A hajrában D Kiss növelte előnyét és végül 13-4-re nyert, bejutva ezzel a legjobb nyolc közé, ahol az orosz Ramazanov várt rá, aki nagyon aktívan kezdett és gyorsan előnybe került. Egy igen kellemetlen helyre érkező rúgás után még ápolni is kellett a magyar fiút, de szerencsére tudta folytatni a küzdelmet. Zárkózni viszont már nem tudott, míg Ramazanov nem lassított és végül 29-1-es sikerrel jutott a legjobb négy közé.

Mindent egybevetve, azonban így is szép eredménnyel zártak a fiúk, Zoltán 5., Richárd pedig 9. helyen fejezte be a versenyt.

Sportszakmai siker, hogy a versenyen a para taekwondo szakág vezetője, Szarka Tünde klasszifikátorként vett részt.

(Forrás: Magyar Taekwodo Szövetség, http://wtftaekwondo.hu/  )

 

Ugyancsak előző héten zajlott az I. Parasakk Magyar Bajnokság, ahol a legjobb mozgás-, látás- és hallássérült sakkozók mérhették össze tudásokat. Szoros, parázs csatákat vívtak a felek, sok esetben csupán nüanszok döntöttek. Zámbó Zoltán FIDE mester nyerte a látássérült kategóriát, míg mozgássérültek között Paál Attila bizonyult a legjobbnak. A hallásérülteknél végül Máté Balázs győzött. Cseke Viktória a női, Villancs Hanna az ifjúsági különdíjat szerezte meg.