Menüpontok

Három érmet szereztek asztaliteniszezőink a párizsi világkupán

A tokiói Paralimpiai Játékokat követően, az első nemzetközi versenyükön diadalmaskodtak mieink a francia fővárosban. A magyar válogatottból Szvitacs Alexa, Pálos Péter és Major Endre végzett a legjobb három között.  

A 2024-es paralimpia helyszínén, Párizsban rendeztek kétnapos nemzetközi tornát a sportág legnagyobbjainak. Az alkalmat kihasználva, a Tokió utáni pihenőjüket követően utaztak para-asztaliteniszezőink az első rangos eseményükre. A paralimpiai bronzérmes Szvitacs Alexa egyetlen szettveszteséggel, fölényesen meg tudta nyerni kategóriájának mérkőzéseit, így az első helyen végzett.  A kétszeres paralimpiai bajnok Pálos Péter harmadik lett T11-ben, míg Major Endre T1-es sérültségi kategóriában második helyen zárt a vk-n.

„A mieink közül Major Endre nagyszerűen játszott a döntőben, – kezdett bele az értékelésbe Vigh Zsolt, a sportág szövetségi kapitánya - ahol 2-0-ás előny után ugyan vereséget szenvedett a koreai Kim ellen, de játéka nagyon pozitív volt. Pálos Péter az elődöntőben szenvedett vereséget nagy vetélytársa, a francia Creange ellen, akit több mérkőzéslabdát hárítva győzött le a paralimpia elődöntőjében. Alexa magabiztos játékkal jutott a fináléba, ahol nigériai ellenfele - akit már a csoportmérkőzéseken legyőzött - várta. Magabiztosan, nagyon jól játszott az afrikai versenyző, de Alexa győzött, így az utolsó idei versenyén sem maradtunk arany nélkül. Gelencsér Bálint személyében újoncot avathattunk, sikerült belekóstolnia a nemzetközi versenyzésbe. Urlauber Ádám, Retter Barnabás és a tokiói paralimpiát is megjárt Zborai Gyula szintén tisztességesen helyt állt a vk-n.” – foglalta össze a magyar csapat szereplését Vigh Zsolt.

Szvitacs Alexa, nem sokkal a döntő mérkőzését követően elmondta: „Jó volt újra versenyezni a saját közegemben. A játék is jól ment, sokkal lazábban, mint Tokióban. Ezen a világversenyen kevésbé voltak szigorúak a vírushelyzet ellen kitalált szabályok, mint a paralimpián. Remek élményekkel térhetek haza, és remélem Párizs ilyen „aranyos” marad nekem 2024-ig.” – összegezte gondolatait paralimpiai bronzérmesünk.