Menüpontok

Remekelt a magyar ülőröplabda-válogatott az Eb-n

A törökországi Kemer adott otthont az ülőröplabda Európa-bajnokságnak október 17. és 24. között, ahol a női, valamint férfi magyar-válogatott szép eredményeket ért el.

Ez alkalommal, az eddigi hagyományokat megszakítva, selejtezők nélkül jelentkezhettek a csapatok az Európa-bajnokságra. Így a rekordszámot jelentő, 16 férfi és 11 női csapat, közel 300 sportolója vett részt a törökországi viadalon.

A magyar női ülőröplabda-válogattunk, a sérülések, betegségek miatt nyolc fős kerettel utazott Kemerbe. A hölgyek csoportsorsolása nem tűnt egyszerűnek, de ezek ellenére mégis sikerült legyőzniük a nagymúltú holland együttest. A legjobb négy közé kerüléséért nem sikerült a bravúr a későbbi bronzérmes Németország ellen, így a helyosztókon kellett bizonyítani. A mieink végül a hetedik helyen zártak Lengyelországgal szemben, akiket magabiztosan sikerült megverniük.

„A hölgyeknél nagyon jól működött a csapategység, ezért nem is emelhető ki egyénileg senki, mindenki remek teljesítmény nyújtott a nyerhető mérkőzéseinken. Igazán jó volt látni, hogy küzdenek egymásért a lányok. Megállapítható, hogy jó úton járunk, még néhány új játékos beépítésével előrébb léphetünk.” – értékelte Raska Gyula, a magyar ülőröplabda-válogatott szövetségi kapitánya a női csapatunk teljesítményét.

A férfi-válogatottunk szintén nem volt könnyű helyzetben a csoportmérkőzések sorsolását követően, ám ez nem zökkentette ki őket. Már a nyitómeccsen nagyot küzdöttek a lengyelek ellen, viszont 3:2 aranyban kikaptak tőlük. Egy fordulóval később már magabiztosan 3:0-ra verték meg a mieink Georgia legjobbjait. Végül a „C” jelölésű tábláról harmadikként jutottak tovább a legjobb tizenhat között, ahol Szerbia ellen, egy kemény párharcban maradtak alul. A folytatásban a helyosztókon küzdöttek tovább a fiúk, végül pedig a 11. helyért folytatott mérkőzés során sikerült legyőzniük Szlovéniát. Ezzel a férfiak, a budapesti Eb-hez képest öt pozícióval előrébb végeztek.

„A fiúk talán kis szerencsével előrébb kerülhettek volna, de ebben a nagyon erős mezőnyben ez a realitás. Célunk az volt, hogy egy stabil, megfiatalított csapattal ismét felkerüljünk az ülőröplabda európai térképére. Azt gondolom, ez részben sikerült is, hiszen a magyar válogatottból került ki az Európa-bajnokság legponterősebb játékosa. Kertész Róbert a hét mérkőzésen 217 pontot termelt, ami meccsenként átlag 31 pontot jelentetett, ebben 28 ász nyitás volt. Elképesztő teljesítményével kivívta a tiszteletet minden nemzet játékosától és szakemberétől.” – foglalta össze a kapitány a férfiak szereplését.

Raska Gyula hozzátette: „Összegezve remek hetet zártunk. Megállapítható, hogy 2-3 top csapatot leszámítva a mezőny kiegyenlített. A feltételeink ideálisnak mondhatóak, a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Magyar Röplabda Szövetség is mindent megtesz a jó szereplés érdekében. A megkezdett úton haladva szép jövő áll mindkét válogatottunk előtt.”

Gratulálunk a magyar-válogatottnak, illetve az őket felkészítő szakmai stábnak!

A 2021-es Ülőröplabda Európa-bajnokság magyar eredményei:

NŐI:                                                       

HUN – RUS   0:3             

ITA – HUN    3-0

HUN- -UKR   0:3

HUN – NED   3:0

GER – HUN    3:0

HUN – FINN   0:3

HUN – POL    3:0

FÉRFI:

POL- HUN       2:3

GEO- HUN      0:3

BIH – HUN      3:0

SRB – HUN      3:1

HUN – TUR     1:3

HUN- ITA        3:1

HUN-SLO        3-0

Fotók: EuroVolley