Menüpontok

Megválasztották a 2021-es év fogyatékkal élő sportolóit az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) által kijelölt voksoló testület Pap Biankát választotta meg az év fogyatékos női, Kiss Péter Pált pedig az év fogyatékos férfi sportolójának, míg a női kerekesszékes tőrcsapatot az év fogyatékos csapataként jelentették be az ünnepélyes eseményen.

A szavazóknak nem volt könnyű dolguk, hiszen az előző esztendőben rengeteg sikert értek el a hazai parasport mozgalom kiemelkedő alakjai. Az év fogyatékos férfi, valamint női kategóriájában tíz, csapatban pedig öt versenyzőt jelölt az MPB, valamint tagszervezeteik. A szervezet által kijelölt szavazó testület választásai alapján a gálán jelentették be a három kategória legjobbnak ítélt fogyatékkal élő sportolóit.

Raymon Blonde az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) elnöke, és Urr Anita az MPB főtitkára, EPC elnökségi tagja.

A tokiói Magyar Paralimpiai Csapat legsikeresebb sportolója, paralimpiai arany, ezüst, és bronzérmes Pap Biankát választották meg az év fogyatékos női sportolójának 2021-ben. A japán fővárosban három medált szerző paraúszó tavalyi eredményei mellé további négy Európa-bajnoki arany, és két ezüst társult. „Már többször kerültem be a legjobb három közé, és eddig sajnos egyszer sem foghattam kezembe az év fogyatékos női sportolója díjat. Ennyi idő alatt sikerült felkészülnöm arra, hogy kiálljak a színpadra és elmondhassak néhány mondatot, és büszkén tartsam kezembe ezt a díjat. Nem volt könnyű időszakom a paralimpia előtt, sokat edzettem, ennek pedig meglett az eredménye. Kitartónak kell lenni a céljaink érdekében, hogy előbb-utóbb elérjük azokat. Ebben az évben szeretném a világbajnokságon megvédeni 100 méter hátúszásban a vb címemet, valamint újabb elhatározásaim vannak, amiket valóra szeretnék váltani.” - osztotta meg gondolatait fülig érő mosollyal Tokió legsikeresebb magyar paralimpiai bajnoka. Az elismerést személyesen az Európai Paralimpiai Bizottság (EPC) novemberben megválasztott elnökétől, Raymon Blonde-tól, valamint Urr Anitától az MPB főtitkárától, az EPC elnökségi tagjától vehette át. „Hatalmas elismerés és büszkeség, hogy Magyarországon a fogyatékkal élő sportolókat együtt díjazzák az ép társaikkal együtt.” – emelte ki rövid beszédjében az EPC elnöke.

Pap Bianka paralimpiai bajnok úszó, a 2021-es év fogyatékos női sportolója.

Az előző esztendőben „mesterhármast” szerző, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok Kiss Péter Pál zsebelte be a legtöbb voksot az év fogyatékos férfi sportolója kategóriában. A roppant fiatal, mindössze 18 éves kajak-kenus mögött embert próbáló év áll. Először sportágának kontinensviadalán, három hónappal később a XVI. Paralimpiai Játékokon, majd néhány hét elteltével a világbajnokságon kellett vízre szállnia hajójával. Elmondása szerint a feladat nem volt egyszerű, de sikerült mindhárom megmérettetésről aranyéremmel hazatérnie: „Egy nagyon erős mezőny jött össze a férfi jelölteknél is, ezért is nagy büszkeség ezt a díjat a kezemben tartani. A tavalyi év nem volt egyszerű, de ezzel a díjjal sikerült feltennem az i-re a pontot. Remélem az idei szezon is legalább ilyen sikeres lesz, mint a 2021-es, ezért igyekszem mindent megtenni.” – tette hozzá büszkén a második alkalommal év fogyatékos férfi sportolójának választott bajnok. Az ifjú paralimpiai bajnoknak Szabó László az MPB elnöke, valamint dr. Tóth András, hazánk legidősebb paralimpiai bajnoka, aki 1984-ben New York-ban úszásban szerzett aranyérmet, adta át az év fogyatékos férfi sportolójának járó díjat.

Kiss Péter Pál paralimpiai bajnom kajak-kenus, a 2021-es év fogyatékos férfi sportolója. 

A Paralimpiai Játékokra egyetlen céllal kiutazó női kerekesszékes vívóválogatott az éremért ment, és azzal is térhetett haza. Jelentős teljesítményük megkoronázása gyanánt választották meg őket az év fogyatékos csapatának. Már a párbajtőrcsapat remekül kezdte meg a szereplést a japán fővárosban, Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, és Veres Amarilla erős ellenfeleikkel szemben végül az ötödik helyig végzett. Elszántságuk töretlen maradt és a Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, és Madarászné dr. Mező Boglárka négyeséből összeálló tőrcsapatnak sikerült bronzéremmel lezárniuk a 2021-es paralimpiai szereplésüket. Nem volt egyszerű dolga az asszók során, komoly ellenfeleik mellett sérülésekkel is meg kellett küzdeniük. A női válogatott tagjai kiemelték, nagyon sok munka van a Tokióban elért eredményük mögött. „Egy igazán döcögős napon kellett megküzdenünk a kitűzött célunkért, ez pedig egyáltalán nem volt könnyű, sok tényező hátráltatta. Végül sikerült bronzérmesként hazautaznunk, ami felemelő érzés számunkra, sokat jelent nekünk.” – mesélte büszkén Hajmási Éva. A csapat tagjai mindig kiemelik, hogy számukra ez az érem aranyat jelent. Krajnyák Zsuzsanna szerint a 2021-es paralimpián megélt élményeket nehéz átadnia annak, aki nem láthatta élőben azt az izgalmat, ami övezte az ő mérkőzéseiket. Kiemelte: „Az eredmény minket igazol, de örülnék, ha ezt legközelebb mások is figyelemmel kísérhetnék élőben a képernyők előtt. Szerencsére egyre több elismerést kapunk, ez a díj pedig pontosan ennek a jelképe.”  Madarászné dr. Mező Boglárka elárulta, nekik mindig is az volt a céljuk, hogy paralimpiai éremmel térjenek haza a japán fővárosból, ezért pedig mindent megtettek. A női tőrcsapat elmondása szerint a jövőre is megvannak a céljaik, igaz immáron Dani Gyöngyi nélkül folytatják a versenyzést, aki a paralimpiát követően visszavonult. Az év fogyatékos csapatának járó kitüntetést Jeszenszky Attila, négyszeres paralimpiai bajnok úszó adta át, aki 17 évesen négy úszószámban ért elsőként célba, ezzel megkoronázva mindenkori sikereit.

Balról: Hajmási Éva, Madarászné dr. Mező Boglárka, Krajnyák Zsuzsanna paralimpiai bronzérmes női kerekesszékes vivóválogatott tagjai, a 2021-es év fogyatékos csapata. 

Az idei évben a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) döntése értelmében az ép, és fogyatékkal élő sportolókat felkészítő edzőket egy kategóriába jelölték. Az év legjobb tíz trénere közé Szabó Álmost is beválasztották, aki Pap Bianka paralimpiai bajnok, Illés Fanni paralimpiai bajnok, valamint Payer Kata felkészülését segíti a mindennapokban. A lányok mesterét az MSÚSZ az év fogyatékos sportolókkal foglalkozó edzőjének választotta meg.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság vezetője összegezte a tavalyi évben elért kimagasló sportsikereket, és az év legnagyobb magyar sportgálájának szerepét emelte ki. „A 2021 esztendőben hazánk parasport mozgalmában elképesztő eredmények születtek, a Magyar Paralimpiai Csapat minden idők második legjobb szereplését produkálta Tokióban, míg az MPB többi tagszervezetének versenyzői is halmozták a szebbnél-szebb elismeréseket. Hatalmas hálával és köszönettel tartozunk a Magyar Sportújságírok Szövetségének, amiért ez a pompás est immáron hetedik alkalommal, az ép- és fogyatékkal élő sportolók integrált elismerésével került megrendezésre.”

Szabó László a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. 

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála eddigi fogyatékkal élő sportolóinak díjazottjai:

Az év fogyatékos női sportolója

2015 - Gyurkó Alexandra, szervátültetett úszó

2016 - Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívó

2017 - Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívó

2018 - Gyurkó Alexandra, szervátültetett úszó

2019 - Ekler Luca, paraatléta

2020 - Berente Judit, szervátültetett sífutó, sílövő
Ebben az esztendőben összevonták a fogyatékos sportolók kategóriáját és csak egy díjazott volt.
2021 – Pap Bianka, paraúszó

Az év fogyatékos férfi sportolója

2015 - Gelencsér Róbert, szervátültetett atléta

2016 - Tóth Tamás, paraúszó

2017 - Osváth Richárd, kerekesszékes vívó

2018 - Gelencsér Róbert, szervátültetett atléta

2019 - Kiss Péter Pál, parakajakos
2021 – Kiss Péter Pál, parakajakos

Az év fogyatékos sportcsapata 

2015 - Férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott

2016 - Női kerekesszékes vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla)

2017 - Női kerekesszékes vívóválogatott (Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla, Fóris Erika, Hajmási Éva)

2018 - Női kerekesszékes vívóválogatott (Madarászné dr. Mező Boglárka, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla,  Dani Gyöngyi)

2019 - Férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott (Velkei István, Nagy Lajos, Prácser Roland, Hőbenreich Zsolt, Benhart Dávid, Farkas Beatrix Erika, Varga Szabolcs József, Csuti Norbert, Dudás Dávid, Szűcs Sándor)

2021 – Női kerekesszékes tőrcsapat (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, és Madarászné dr. Mező Boglárka)

Fotók: Hoffer Szilvi (MPB)​, és MSÚSZ