Menüpontok

Fábián Attila: „Ricsinek megvannak a képességei, ezt pedig be is fogja bizonyítani.”

Javában zajlanak az edzések a pekingi téli paralimpián, ahol a magyar alpesi sí szövetségi kapitányával beszélgettünk. A körülmények nagyon fontosak egy versenyző felkészülése során, főleg, ha a világ legnagyobb téli parasport eseményére készül, erről is mesélt nekünk Fábián Attila. 

A körülmények elfogadhatok és jók. – vezette fel a beszélgetés a szakember - Nem kell utaznunk, közel van a tároló, a waxkabin, a felvonó, fel tudunk menni a sípályára autó nélkül. Minden elérhető a faluban, amire szükségünk lenne az ittlétünk során.

A téli paralimpián némi változtatást történt az alpesi sít érintően, erre reagált Fábián Attila: Ez idáig minden verseny egy pályán volt, a lesiklástól a szlalomig. Most külön vannak a gyorsasági és technikai számok. Nagyon kemény, műhavas a pálya, ritkán van lehetőségünk ilyen talajon edzeni. Nagyon jó, hogy hamarabb kiutazhattunk Kínába, Ricsi így könnyebben tudott alkalmazkodni a körülményekhez. Megismerkedett már a hó minőségével és minden más körülménnyel egyaránt. Azon dolgozunk, hogy mihamarabb megszokja ezt a kemény talajt és hozza azt a szintet, amire ő képes.- összegezte a kialakított körülményekről szóló véleményét a szövetségi kapitány.

Fábián Attila beszélget Dumity Richárd paralimikon alpesi sízővel (Fotó: Hoffer Szilvi / MPB)

Hosszú útnak a végén vagyunk, ami sokszor rögös volt. – kezdett bele gondolatába Dumity Richárd edzője, választ adva arra kérdésünkre, hogy szerinte hogyan áll a paralimpikon felkészülése Kínában. - Rengeteget dolgoztunk azért, hogy itt lehessünk a pekingi téli paralimpián. Megvannak a képességei, ezt pedig be is fogja bizonyítani, ha a megfelelő ütemben és a megbeszéltek szerint készülünk fel erre a kemény hóval fedte pályára. Enyhe felmelegedés várható Ricsi versenyeinek napjaira, ami kedvező lehet számára. Az utolsók között fog lecsúszni a versenyein, addigra a hőtől puhulni fog a hó. Dolgozunk folyamatosan a maximumon és igazodunk a pálya adta körülményekhez, ahogy ezt korábban is tettük.

Dumity Richárd először március 10-én óriás-műlesiklás versenyszámban, majd két nappal később, március 12-én, szlalomban bizonyíthat a világ legrangosabb téli parasport eseményén.