Menüpontok

Díjazták a Magyar Parasport Napja Lélekmozgató programjain résztvevő egyetemeket

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szakmai támogatásával idén is meghirdette a Lélekmozgató programot, melyre az óvodások, iskolások, valamint idéntől, a felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak. A beküldött pályázatok, szakmai programok elbírálását követően a zsűri az általuk legjobb háromnak ítélt intézményt jutalmazta meg a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.

A FODISZ és megyei tagszervezetei által koordinált Lélekmozgató program ismét nagy sikert aratott, idén 629 oktatási intézmény csatlakozott a megemlékezéshez és foglalkozott szemléletformáló beszélgetések, aktív parasport-foglalkozások keretében a magyar parasport és a fogyatékossággal élők témájával országszerte. Idén újdonság volt, hogy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség segítségével a felsőoktatási intézményeket is együttműködésre hívta az MPB.

A 2022-es Magyar Parasport Napjának alkalmából kiírt pályázatokra összesen 11 felsőoktatási létesítmény csatlakozott. Az elküldött írásos beszámolók és elkészült videók alapján a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) által kijelölt zsűri választotta meg a legjobbakat. A szavazók között a Magyar Parasport Napjának idei két nagykövete, Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta, valamint Dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléta mellett Bánhegyi Zsófia, a Szerencsjáték Zrt. kommunikációs igazgatója is helyet kapott.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke büszkeséggel emelte ki: „Hatalmas öröm számunkra, hogy a Szerencsejáték Zrt. most is kiállt a fogyatékosággal élőkért. Szívügyükként tekintenek a mozgalmunkra, melynek értékeit velünk együtt szeretnék tovább öregbíteni. Hálás vagyok ezért, példaértékű tőlük ez az ambíció, amit sokan követhetnének. Nem szabad megfeledkezni azon óvodákról és iskolákról sem, ahol a pedagógusok, valamint a tanulók áhítattal foglalkoznak a Magyar Parasport Napjával. Hozzájuk idén becsatlakoztak a felsőoktatási intézmények, ami jól prezentálja ennek az országos napnak és a hazai parasportnak a fejlődését. Felemelő érzéssel tölt el mindaz, amit a Lélekmozgató program elért.

Az egyetemisták nem csupán csak kipróbáltak a parasportágak többségét, de beszámolóik mellett akadtak intézmények, ahol paralimpikonok, fogyatékosággal élő sportolók is részt vettek. Személyes tapasztalataikkal, élményeikkel színesítették az események sorát.

 

Az első helyezettnek járó elismerést Bognár József, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem tanszékvezetője vette át Urr Anitától, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkárától. A második helyezett Debreceni Egyetem - Gazdaságtudományi Karának díját Prof Dr. Müller Anetta személyesen Osváth Richárd paralimpiai ezüstérmes kerekesszékes vívótól kapta meg, míg a harmadik Széchenyi István Egyetem Sporttudományi Tanszék az elismerő okmányt Bóna Henriett, a létesítmény ügyvivője Weisz Róberttől, az MPB elnökségi tagjától vette át.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Lélekmozgató programján tiszteletét tette Illés Fanni paralimpiai bajnok úszó, edzője, Szabó Álmos, valamint az épek és parasportolók szövetségi kapitánya, dr. Sós Csaba is.  A válogatott sportoló, a helyi sport televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte a Magyar Parasport Napjának fontosságát és egyik legfontosabb üzenetét: „Jó lenne, ha nem kellene különbséget tenni egymás között a társadalomban. Túlságosan kritikus lett a világunk, pedig nem kéne skatulyázni az embereket. Ilyenkor ébredek rá mi az igazán fontos az életben, szeretnünk kell egymást, és élvezni az életet. Ezért a fogyatékosággal élő embereknek is tenniük kell, nem szabad bezárkózni a négy fal közé, igenis van lehetőség nekik a mindennapokban. Ennek a közös nyelve a sport lehet.” – összegezte gondolatait a világ- és Európa-bajnok úszónő.

A felsőoktatási intézmények pályázatainak elismerését a Szerencsejáték Zrt. támogatta.  

Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója elmondta: „Az akadálymentes jövő közös megvalósítása a gondolatokban kezdődik el. A nemzeti lottótársaság egyik legfontosabb törekvése, hogy a befogadás szemlélete már gyermekkorban is a mindennapok részévé váljon. Ma egymillió embert, fogyatékossággal élő honfitársunkat és családtagjaikat érinti az integráció ügye, így a Lélekmozgató Programot egy fontos lépésnek tartjuk, hogy a szemléletformálás minden korosztályhoz eljusson. Öröm volt látni, hogy a legtöbb pályázó szívügyének tekinti a témát, és nem csupán egyszeri alkalommal, hanem hagyományteremtő jelleggel szervezte meg a parasport tematikájú napot.”

Az egyetemi Lélekmozgató programban meghirdetett pályázat helyezettjei:

  1. Eszterházy Károly Katolikus Egyetem
  2. Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara
  3. Széchényi István Egyetem Sporttudományi Tanszék

További pályázati eredmények: https://fodisz.hu/