Menüpontok

Hamarosan kezdetét veszi a Siketlimpia, letették az esküt a magyar sportolók

A XXIV. Nyári Siketlimpiát a brazíliai Caxias do Sul városában rendezik meg, melyre hazánk versenyzői tették le az esküt a Magyar Sport Házában. A hallássérültek legrangosabb sporteseményét május 1. és 15. között rendezik meg.

Az ünnepélyes eskütétel köszöntőjét a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének (MHSSZ) elnöke, Tapolczai Gergely nyitotta meg, aki beszédében kihangsúlyozta az elmúlt időszak nehezítő körülményeit, mint a világjárvány, és a szomszédos országunkban zajló háború. Megemlékezett hazánk első Siketlimpiai helyezését elérő Kraszner Vilmáról, aki 1928-ban, Amszterdamban szerezte meg Magyarország első aranyérmét úszásban. „Akkoriban még nem támogatták a hallássérültek sportját, így saját költségén kellett megoldania a kiutazását.” – idézte fel a sportszervezet vezetője Magyarország első siketlimpikonjának történetét – „A múltban elért fantasztikus sikereknek köszönhetően, jelentős támogatást kaptunk, ami segítette a sportolóink felkészülését, versenyzéseit. Azonban nem szeretnék most esélylatolgatásba kezdeni, azt kérem a sportolóktól, hogy a tőlük telhető maximumot hozzák ki magukból Braziliában.”

A Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke külön köszöntette Ivánkay Máriát, a nemzet sportolóját, nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszezőt, aki személyesen vett részt az eskütételen.

Az esemény folytatásában Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke köszönte meg a beszédében Tapolczai Gergely munkáját, valamint kiemelte a közelgő nemzetközi verseny fontosságát. „A magyar sport oszthatatlan, egységes. Vannak külön ágai, amiket le lehet bontani nemekre, vagy esetleg épekre és fogyatékosággal élőkre, de attól még a közösség ugyan az. Még dolgoznunk kell azon, hogy ezt mindenki megértse, ebben pedig a hallássérült sportolók szerepe is fontos. Teljesítsétek be az álmaitokat, szerepeljetek sikeresen Caxias do Sul városában, erősítsük tovább a hazai parasport mozgalom sikereit.” – buzdította beszédével az MPB elnöke a Magyar Siketlimpiai Csapatot.

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára is jókívánságait fejezte ki a publikum számára. A sportolók mellette kiemelte és megköszönte az Emberi Erőforrások Minisztériumának, az edzőknek, a szakembereknek, illetve a családtagoknak a munkáját. Véleménye szerint ezen támogatások nélkül a sportolók felkészülése jelentősen nehezebb lett volna.

Az ünnepélyes esemény lezárásaként a sportolók Dr. Baji Balázs, világbajnoki bronzérmes gátfutó vezénylésével tették le hivatalosan az esküt a Magyar Sport Házában.