Menüpontok

A világbajnokság elhalasztása ellenére is teljes erőbedobással készülnek a paraatléták

A Tatai Olimpiai Központban töltött két hét edzőtáborozás után vágnak neki az idei szezonnak a sportolók, ám nincsenek egyszerű helyzetben, hiszen idei japán vb-t a világjárvány miatt elhalasztották.

Az elnapolt nemzetközi világverseny kisebb kellemetlenséget okozott a paraatléták számára, azonban más megmérettetésekre készültek a magyar válogatott tagjai Tatán. A rutinosabb csapattagok mellett egyre több új reménység tűnik fel a legtöbb kategóriát felsorakozató paralimpiai sportágban. Oroszi Zsuzsanna, a sportág szövetségi kapitány szerint nagyszerű dolog, hogy a paralimpikonok és az utánpótlás együtt tudott készülni: „Bővült a csapatunk, ez alkalommal 12 versenyzővel töltöttünk két hetet az edzőtáborban. Mindig van bennem egy kis izgalom az újoncok beilleszkedése kapcsán, ám ez hamar elmúlik, köszönhetően a csapattagok hozzáállásának. Mindenki segíti a másikat, folyamatos a jó kedv, valamint remek körülmények között készülhettek a sportolók. Nagyon jó érzés ilyen versenyzőkkel dolgozni, példaértékű ez a szellemiség és mentalitás, amit látok tőlük.”

Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta edzőjével, Szalma Lászlóval (Forrás: TomSch)

A beszélgetés során a szövetségi kapitány kitért az idei versenynaptárra, amelyből kikerült a japán világbajnokság. „Sajnálom, hogy elhalasztásra került ez a sportesemény. A világjárvány korábban is okozott kellemetlen pillanatokat, most azért szerencsésebb a helyzet. A láthatáron van három nemzetközi verseny, melyre gőzerővel készülnek az atlétáink. Néhányan rajthoz tudnak majd állni az épek országos versenyein is, de ez nem minden parasportolónak opció.” – összegezte Oroszi Zsuzsanna a jelenlegi terveket, majd részletezte a külföldi viadalok fontosságát – „Igazából idén nincs akkora tét, mint az elmúlt időszakban. A hangsúly a tapasztalat és rutinszerzésen van, ami elengedhetetlen a sportolók fejlődéséhez. Hamarosan Olaszországba utazunk, azt követően Franciaországban, majd Csehországban folytatják a versenyzést a sportolók. Biztos vagyok benne, hogy mindenki a tőle telhető legjobbat fogja kihozni magából, szép eredmények fognak születni.”

A magyar paraatléta-válogatott május 6 - 8. között utazik Olaszországba, Jesoloba, mellyel megkezdődik számukra az idei szezon.  

Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett és Keresztesi Erika paralimpikon középtávfutók (Forrás: TomSch)