Menüpontok

Magabiztosan kezdték a szabadtéri szezont a paraatléták

A Jesoloban rendezett Grand Prix kimagasló sikereket hozott mieink számára. Több dobogós helyezés mellett még egy világcsúcs is született távolugrásban Ekler Luca révén.

A paralimpikonokból és utánpótlás sportolókból összeálló tíz fős delegáció, a kéthetes tatai edzőtábort követően utazott Olaszországba. A változó időjárási viszonyok ellenére a magyar válogatott újabb pompás eredményekkel örvendeztette meg a haza parasport mozgalmat.

A Biacsi ikrek 1500 méteren és 800 méteren álltak rajthoz. Ilona mindkét versenyszámban elsőként ért a célba, míg Bernadett előbbiben harmadik, utóbbiban pedig második lett. Ekler Luca nem csupán csak nyerni tudott távolugrásban, de 574 centiméteres eredményével megdöntötte kategóriájának világrekordját is, melyet korábban ő állított fel. A paralimpiai bajnok 400 méteren is remekelni tudott, így még egyszer a dobogó legfelső fokára állhatott. Szőllősi István súlylökésben jeleskedett, melyben nem sikerült megközelítenie legjobbját, de első helyen végzett. Keresztesi Erika 400 méteren magabiztos futással lett első, míg 800 méteren a Biacsi ikrek mögött negyedikként ért célba.

Ekler Luca a versenyt követően nyilatkozott a Magyar Atlétikai Szövetségnek. Az új világcsúcsot felállító atléta elárulta, hogy eredetileg 200 méteren is elindult volna, de végül ez egybe csúszott a távolugrás versenynapjával, így utóbbit választotta. „A felkészülés alatt csak rövid nekifutásból ugrottunk edzéseken, ennek ellenére jól jött ki a lépés. A pénteki esős 400 méter után a távolugrásra a nap is kisütött. Hatból öt kísérletem is érvényes lett, abból pedig három ugrásom a korábbi világcsúcsom felett volt. Örülök neki, hogy ennyire jól ment!” – osztotta meg gondolatait a sportoló. Hozzátette, az éve eleje nehéz volt számára, hiszen karácsonykor átesett a koronavíruson, de a fedett pályás szezon során kétszer is meg tudta javítani egyéni csúcsát. A paralimpiai bajnok atléta a világbajnokság elhalasztása miatt, idei céljának az egyéni legjobbjának megjavítását tűzte ki. „Szintén feldobta a napjaim, hogy idén kicsit más dolgokat is kipróbálok, amivel szeretnék még jobban felkészülni a következő két évre, hiszen a jövő év már a 2024-es paralimpiára való kvalifikációban is nagy jelentőséggel bír. 12 éve atletizálok, gondoltam most másba is belekóstolok. Már egy ideje gátazunk és a dobásokat is kipróbáltuk - súlyt löktem és gerelyt is hajítottam.” – mesélte az atlétikai szövetségnek Luca.

A magyar paraatléta-válogatott következő nemzetközi viadalára június 9 - 11. között kerül sor, Párizsban, ahol ismét rangos mezőnnyel mérhetik össze tudásukat.

További eredmények:
http://www.fidalservizi.it/risultati/2022/Jesolo_2022/Iscrizioni/HUN.html

Dotto Laura (ITA), Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett, és Keresztesi Erika a 800 méteres síkfutás (T20) döntője után.

Fotó: Massimo Bertolini