Menüpontok

Ösztöndíjprogrammal segíti a K&H a paralimpikonokat a Párizsba vezető úton

Az elhalasztott tokiói paralimpia miatt egy évvel lerövidített felkészülési időszakban feszített tempóban edzenek a magyar sportolók a párizsi paralimpiai játékokra. A lelki és anyagi támogatás ezért kiemelten fontos ebben az időszakban. A K&H az egészséges életmód elkötelezett támogatójaként K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogramjával három kiváló, eltökélt és elhivatott sportolónak nyújt fejenként egymillió forintos támogatást, hogy minél zavartalanabbul készülhessenek a megmérettetésekre.

Alig két év van hátra a párizsi paralimpiai játékokig, a tokiói paralimpiai elhalasztása egy évvel lerövidítette a versenyzők felkészülési idejét. A sportolókra nehezedő fizikai és mentális teher ellenében biztonságot ad számukra, ha anyagi hátterük biztosított a felkészülés időszakában. Ehhez nyújt segítséget a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram, amely 2007 óta egyénileg is támogatja a magyar parasportolókat. A bruttó egymillió forintos ösztöndíjat idén egy vívó, egy sportlövő és egy paralimpikonokat segítő kerékpáros kapta.

„K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogramunkkal három kategóriában díjazzuk a magyar parasport kiválóságait: egy, a világversenyeken már eredményeket elért sportolót, egy jövőbeli reménységet, valamint egy segítőt. Ezek a sportolók kitartásukkal, eltökéltségükkel példát állítanak elénk. Ösztöndíjprogramunkkal szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy legfontosabb feladatukra, a felkészülésre és az eredményes szereplésre összpontosíthassanak – mondta el Guy Libot, a K&H Csoport vezérigazgatója, majd hozzátette – Az elmúlt 15 évben 28 parasportoló és segítője részesült együttesen 23 millió forintos támogatásban. Közülük 9-en Tokióban dobogóra is állhattak. Bízunk benne, hogy támogatásunk a Párizsba vezető úton is segíti őket.”

akik a parasportolók mögött állnak

A tokiói 16 érem után a magyar versenyzők a párizsi játékoktól is számos dobogós helyet remélnek, egy egész csapat dolgozik a háttérben, hogy segítse a sportolók felkészülését. Az edzők mellett dietetikusokon, sportpszichológusokon, masszőrökön is múlik, hogy a sportolók minél jobb kondícióban legyenek, látássérültek esetén pedig a kísérők részvétele is elengedhetetlen. A segítők nemcsak az edzéseken, utazásokon vannak ott, de a versenyzésnél is meghatározó szereplők lehetnek.

„A mögöttünk álló hónapokban – az elmúlt paralimpiai ciklushoz hasonlóan – számos parasport sikerrel gazdagodtunk. Sportolóink és sportszakembereink alázatos, fegyelmezett munkával jutottak el céljaikhoz, erősítve a magyar parasport mozgalom hírnevét. A magyar paralimpiai család értékeinek megőrzésében támogatók segítenek bennünket. Partnereink közül kiemelkedő a K&H Csoport, amely elkötelezetten hisz sportolóinkban és edzőinkben immáron 16 éve. Köszönet azért, hogy ösztöndíjprogramjukkal újfent támogatják a fogyatékossággal élők sportjának reménységeit és jelenkori legjobbjait, valamint segítőiket. Szívből gratulálok a díjazottaknak, rászolgáltak az elismerésre!" – mondta el Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram 2022-es díjazottjai:

Felnőtt kategória: Madarászné dr. Mező Boglárka kerekesszékes vívó

Boglárka életét teljesen megváltoztatta, amikor tinédzser korában kerekesszékbe került. Új filozófiával kezdett bele mindennapjaiba, tanulmányai mellett a sport is szerepet kapott. 2019-ben a világbajnokságon a női tőrcsapat tagjaként aranyérmet nyert, a tokiói paralimpiai játékokon pedig bronzérmes lett a női tőrcsapattal. 

Reménység kategória: Rescsik Csaba sportlövő

Fiatalon, egy balszerencsés eset következtében amputálni kellett mindkét lábát, azonban ez sem jelentett neki akadályt, számos sportágban próbált szerencsét. Ült kenuban, monosíben, de leginkább a sportlövészet ragadta magával. Sportlövészetben több junior világcsúcsot sikerült felállítania légpuska fegyvernemben, Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett. Parakenuban is rendszeresen versenyzik, a szegedi vb után tavaly a koppenhágai világbajnokságon is rajthoz állt, ahol a 13. helyen végzett.

Segítő kategória: Nagy Gergely, Ocelka Róbert kerékpározó guide-ja

A parasportolók sikereihez segítőik munkája is elengedhetetlen. Ugyanúgy ott vannak az edzéseken, a versenyeken, az utazásokon, szinte 24 órás támaszként állnak helyt minden élethelyzetben. A látássérült sportolók segítése roppant összetett feladat, Ocelka Róbert és guide-ja, Nagy Gergely azonban remekül kiegészítik egymást a kerékpárpályán. Sikeres együttműködésük eredményeként a tokiói paralimpián 8. helyen értek célba az országúti időmérő futam versenyszámban.