Menüpontok

Rangos elismeréssel jutalmazták dr. Tóth Andrást, paralimpikonok csatlakoztak a Honvédség toborzó emlékfutásához

A Magyar Sport Napja alkalmából, a Magyar Paralimpiai Bizottság felterjesztése alapján Csík Ferenc-díjjal jutalmazták a paralimpiai bajnok úszót, Dr Tóth Andrást. Míg a sport ünnepnapján a Magyar Honvédség Toborzó futása is elrajtolt, melyhez több paralimpikon is csatlakozott.

Dr. Tóth András gyermekkorában kezdett sportolni, először rehabilitációja, majd fizikumának erősítése céljából. Az úszás mellett kipróbálta a vízilabdát is, azonban előbbiben ért el jelentősebb sikereket. A hetvenes és nyolcvanas években külföldi versenyekre utazhatott, ami az akkori rendszerben keveseknek adatott meg. Kimagasló teljesítményének köszönhetően az 1984-es, Stoke Mandeville-ben rendezett paralimpiára utazott, ahol 50 méteres hátúszásban szerezte meg a magyar delegáció első aranyérmét. Négy évvel később, ismételten a Magyar Paralimpiai Csapat tagja lett. A szöuli játékokon harmadikként ért célba, szintén 50 méter háton. A magyar parasportban elért jelentős sikereinek elismeréseként, prof. dr. Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások minisztériumának miniszterétől vehette át a minisztérium kiemelkedő sportteljesítményt járó díját, a Csík Ferenc-díjat.

A 2022-es Magyar Sport Napjának díjazottai, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztériumának miniszter, és Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár társaságában (Fotó: MTI)

A Magyar Sport Napján rajtolt el a honvédség toborzó emlékfutása Budapestről. Az eseményen a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára, Urr Anita, valamint korábbi sportigazgató, Dr. Tatár András kíséretében Engelhardt Katalin, paralimpiai bajnok úszó, Veres Amarilla, paralimpiai bajnok kerekesszékes vívó, Becsey János, paralimpiai bajnok úszó és Csuri Ferenc, paralimpikon úszó is részt vettek. A futás 1830 kilométeren keresztül, 219 települést érint, melyhez több paralimpikon is csatlakozni fog. Az esemény célja a sport és a honvédelem népszerűsítése, a parasportolók a csalatkozással arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy kellő kitartással bárki elérheti célját, akár sportolóként, akár katonaként is.

Engelhardt Katalin, Veres Amarilla, Urr Anita, Oberfrank Mária, Csuri Ferenc, és Dr. Tatár András (Forrás: Szalmás Péter)