Menüpontok

A sporttörténelmi siker helyszínén, ismét Madeiran remekelhetnek a magyar paraúszók

Hazánk válogatottja az előző esztendőben már bizonyított a portugál szigeten, akkor az Európa-bajnokságon összesen kilenc arany, két ezüst és két bronzérmet szereztek, amely minden idők legeredményesebb világ-, vagy Európa-bajnoki szereplésének számított. Mieink ebben a naptári évben is a Funchal felé vették az irányt, ahol a sportág világbajnokságát rendezik, június 12 – 18. között.

A szervezők 60 ország, mintegy 607 versenyzőjét várják a sportág idei, legrangosabb nemzetközi megmérettetésére, ennek egy részét hazánk hét fős delegációja teszi ki. A rutinos, valamint utánpótlás korú magyar csapat nagy reményekkel vág neki a vb-nek, ismételten a világ legjobbjainak legyőzésére törekednek.

Pap Bianka a tavalyi Európa-bajnokság legeredményesebb magyar sportolója volt, összesen hatszor állhatott fel a dobogóra, négy arany- és két ezüstéremmel gazdagította eddigi gyűjteményét. Ezen sikerek fényében bizakodva készült az idei vb-re. „Madeirán mindig jó időket úsztam, pozitívan hat rám a környezet, valamint az ottani úszócsarnokot is szeretem. Életem első Európa-bajnoki címét is ott szereztem meg 2016-ban. Szívesen utazom újra vissza, főleg, ha a soron következő világbajnokságról van szó. Sikeres felkészülés van mögöttem, korábban voltunk Tenerifén, az elmúlt heteket pedig Hódmezővásárhelyen töltöttem csapattársaimmal. Bizakodó vagyok, hiszen jó eredményeket úsztam az edzéseken, ideális formában vághatok neki ennek a nemzetközi versenynek.” – mesélte a vasas paralimpiai bajnok úszónője, az utazást megelőzően.

Pap Bianka a 2021-es Paraúszó Európa-bajnokságon, Funchalben (Fotó: World Para Swimming)

A 2021-es kontinens viadalon Konkoly Zsófia is kimagasló sikerekkel, három arany- és egy ezüstérem megszerzésével növelte tovább hazánk delegációjának érdemeit, így számára is nagy öröm a visszatérés. „Mindent megtettem a felkészülésem során, ami picit rögösebb volt, mint Tokió előtt. Januárban és februárban is sokat voltam beteg, nem tudtam úgy fókuszálni az edzésekre. Ezek ellenére elmondhatóan jól sikerült a felkészülésem, külföldön és belföldön is több hetet edzőtáboroztunk. Április elején rajthoz álltam a berlini világkupán, ami sokkal jobba sikerült, mint vártam. Izgatott vagyok a világbajnokság kapcsán, de mindig szeretek visszatérni Madeirára, sok remek emlék fűz hozzá. Igyekszem a maximumot kihozni magamból ez alkalommal is.” – összegezte gondolatait a pécsi paralimpiai bajnok úszónő.

Konkoly Zsófia megszerezte harmadik aranyérmét a 2021-es Paraúszó Európa-bajnokságon (Fotó: World Para Swimming)

A funchali Eb-n szintén remekelő Illés Fanni ezúttal nem utazhatott a csapattal. A tokiói paralimpiai bajnok úszó anyai örömök elébe néz, így áldott állapotban, itthonról szurkol a magyar paraúszó-válogatottnak.  

A 2022-es paraúszó világbajnokság magyar résztvevői:

  • Hotz Csenge (S10)
  • Iván Bence (S6)
  • Konkoly Zsófia (S9)
  • Pap Bianka (S10)
  • Szabady Ádám (S7)
  • Száraz Evelin (S6)
  • Tar Réka (S8)