Menüpontok

Fantasztikusan szerepeltek a magyar paraúszók a világbajnokságon

Hazánk válogatottja június 12. és 18. között remekelt a világ legjobbjaival szemben Portugália szigetén, Madeiran. A hét sportolóból álló küldöttség négy arany, három ezüst- és két bronzérmet szerzett a sportág idei legrangosabb viadalán.

Hazánk válogatottja az előző esztendőben már bizonyított a sziget fővárosában, Funchalban, akkor az Európa-bajnokságon összesen kilenc arany, két ezüst és két bronzérmet szereztek, amely minden idők legeredményesebb Európa-bajnoki szereplésének számított.

A delegáció legeredményesebb magyar versenyzője Pap Bianka volt, aki 400 méter gyorsúszásban és 100 méter háton (S10-es sérültségi kategória) utasította maga mögé ellenfeleit, ezzel megszerezve mindkét versenyszám világbajnoki címét. A Vasas SC sportolója további két ezüst medállal is bővítette éremkollekcióját, 200 méter vegyesen, valamint 100 méter gyorson mutatott teljesítményének köszönhetően.
„Nagyon szokatlan volt ennyi idő után újra közönség előtt versenyezni, főleg, hogy legtöbbször az ellenfeleim szurkolóitól volt hangos az aréna, de ettől függetlenül jó volt a lelátókon embereket látni.” – kezdett bele összefoglalójába a paralimpiai bajnok úszónő – „Az előzetes elvárásaimat túlszárnyaltam, legalábbis érmek tekintetében mindenképpen. Van bennem egy kis hiány, ez a rövid felkészülési idő miatt lehet, azonban nem panaszkodhatok eredmények láttán. Az év eleje nagyon nehezen indult, sok hét után, először a tenerifei edzőtáborázásunk során találtam magamra, onnantól kezdve tudtam összpontosítani a következő céljaimra. Ez a világbajnokság megtanított rá, hogy sokkal jobban kell bíznom magamban, az edzőmben, Szabó Álmosban, valamint nem kell félnem a versenyhelyzetektől. Most egy kis pihenő vár rám, hosszú ideje küzdők a vállsérülésemmel, amit már nagyon nem tudok elviselni, így megműttettem. A cél innentől Párizs.”  - zárta értékelését Pap Bianka.

Pap Bianka a 100 méteres hátúszás - S10 - eredményhirdetésén (Fotó: World Para Swimming)

A magyar paraúszó-válogatott első aranyérmét Konkoly Zsófia nyerte el 100 m pillangóúszáson (S9-es sérültségi kategória). A pécsi úszónő sikereit tovább tudta növelni, 200 méter vegyesen sem talált legyőzőre, míg 400 méter gyorson másodikként ért célba.
 „Harmadszor versenyezhettünk itt Madeiran, azonban csak most először jöhettek nézők a csarnokba. Korábbi alkalmakor is jó hangulat volt, de ezúttal még jobb volt belépni az arénába, hála az olaszoknak, akik nagyon sokan jöttek el és jó hangulatot biztosítottak.” – idézi fel élményeit a világbajnokság kapcsán a paralimpiai bajnok. – „Szerettem volna minél közelebb kerülni az egyéni csúcsaimhoz, azonban ezt az elvárásomat is sikerült felülmúlnom, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól sikerül majd a szereplésem és megszerzem az első, valamint második vb-címemet is. Hatalmas élmény volt újra versenyezi a paralimpia után. Újra dobogóra állhattam, ami ráadásul egy világbajnokságon történt és még a Himnusz is felcsendült nekem, amit korábban még nem élhettem át. Több egymást követő nap is versenyeztem, de sikerült eltalálni a pihenők megfelelő arányát, így mindig jó formában álltam rajthoz.  A válogatott társaim elért eredményeit is jó volt látni, boldog vagyok, hogy egy ilyen csapat jött össze. Folyamatosan fejlődnek a fiatal úszók, úgyhogy fel kell kötni a gatyát a jövőben.” – összegezte gondolatait a 20 éves sportoló.

Konkoly Zsófia a 400 méter gyorsúszás döntőjében - S9 (Fotó: World Para Swimming)

A magyar sportsikerekhez a mindösszesen 13 éves Hotz Csenge is hozzájárult, 400 méter gyorsúszásban (S10-es sérültségi kategória) szerzett bronzérmével. A szintén fiatalnak számító Száraz Evelin szintén harmadikként csapott célba 100 méter mellen (SB6 sérültségi kategória), tovább növelve a hazánk érmeinek számát a világbajnokságon.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a nagyszerű vb szereplést követően elismerését fejezte ki a csapatnak: „A magyar parasport mozgalom legsikeresebb sportága az úszás, melyet sportolóink most is bizonyítottak, kimagasló eredményt értek el a világ elitjével szemben. Büszke vagyok a csapatra, az edzőkre és a kisérőkre, hiszen a munkájuk segítségével tovább gyarapodtak hazánk sportsikerei. A világbajnokságon elért eredmények remek jövőképet vetítenek elénk, hiszen már a láthatáron a párizsi paralimpia. Reményeink szerint a portugál szigeten brillírozó fiatal csapat tagjainak nevét még sokszor fogjuk emlegetni az előttünk álló időszakban.”

A 2022. évi Paraúszó Világbajnokság magyar paraúszó-válogatottja:
Hotz Csenge (1 bronzérem), Iván Bence, Konkoly Zsófia (2 arany-, 1 ezüstérem), Pap Bianka (2 arany-, 2 ezüstérem), Szabady Ádám, Száraz Evelin (1 bronzérem) és Tar Réka.

Balról jobbra: Pap Bianka, Konkoly Zsófia és Hotz Csenge a világbajnoki érmükkel (Fotó: Jancsik Árpád)

Fotó: World Para Swimming