Menüpontok

A világbajnokság után három érmet szereztek a magyar parakenusok az Eb-n

A müncheni ECA Gyorsasági Kajak-Kenu Európa-bajnokságon ép és fogyatékossággal élő sportolók szálltak hajóba augusztus 18-21. között. Két héttel korábban a sportág legjobbjai a kanadai Halifaxben remekeltek, akkor hazánk parasportolói két dobogós helyezést szereztek, azonban ez alkalommal sem maradtak érem nélkül mieink.

A paraszakág első magyar sikerét Juhász Tamás szállította, VL2 200 méteren hatalmasat hajtott és ellenfeleit, valamint magát is meglepve ért elsőként célba. A BHSE sportolója ezzel megszerezte karrierjének első Eb-aranyérmét a sportágban. "Nem nézelődtem a pályán, csináltam a saját eltervezett futamomat. A végén néztem ki és láttam, hogy nincs mellettem senki. Mindig a célhoz közeledve szoktam begyorsulni, de meglepett ez a győzelem. Csodálatos érzés a dobogó tetején lenni, fantasztikus volt." – nyilatkozta a paralimpikon sportoló a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ).

A hölgyek KL2 200 méter futamának döntőjében Varga Katalin Eszter ismét remek formában vette fel a harcot az élmezőnnyel. A szegedi versenyző nehéz felkészülési időszakon van túl, sérülés és megbetegedés is hátráltatta az idei céljai felé vezető utat, azonban a világbajnoksághoz hasonlóan, a müncheni sporteseményen is bronzérmesként haladt át a célvonalon. "Nem vagyok topformában, sérüléssel kezdődött az évem, ehhez képest bronzérmet szereztem a vb-n és az Eb-n is, ezzel nagyon elégedett vagyok. Az elmúlt napokban kicsit elszúrtam a gyúróhoz járást és a karjaim azért erősen meg voltak halva a döntőben, picit talán jobb pályát vártam magamtól. Ezzel együtt az előttem lévő britet nem találom elérhetetlennek." – összegezte gondolatait az idei világ- és Európa-bajnoki bronzérmes sportoló az MKKSZ-nek.

Varga Katalin Eszter a KL2 200 méter futam döntőben (Fotó: Szalmás Péter)

A magyar parakenu-válogatott harmadik, egyben utolsó medálját Kiss Péter Pál szerezte meg, aki már a világbajnokságon is meg tudta védeni bajnoki címét. Nem alakulhatott ez másképp az Európa-bajnokság KL1 200 méter döntőjében se, ahol a BHSE versenyzője magabiztosan evezett a mezőny élén, majd a tavalyi sikeréhez hasonlóan, elnyerte a versenyszám Eb-aranyérmét. „A világon a legjobb dolog nyerni egy ilyen versenyen. Jó volt a reggelem, láttam, hogy végre nem az az ítéletidő fogad, mint tegnap, a hátszélnek is örültem. Vártam már a rajtot nagyon és éreztem, hogy jó pályát fogok menni" – mondta a paralimpiai bajnok a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek.

Balról jobbra: Kiss Péter Pál, Pruzsina István és Juhász Tamás (Fotó: Szalmás Péter)

A delegáció további tagjai közül a hölgyek KL3 200 méter futamában Molnár Nikoletta és KL1-ben Pulai Erika ötödik, míg VL3 versenyszámban Molnárné Tóth Julianna hetedik helyen végzett. A férfiaknál VL2 és KL1 200 méter döntőben, Suba Róbert negyedikként, KL3-ban Kiss Erik szintén negyedikként, míg Török Dávid kilencedikként, Rozbora András pedig KL2-ben hetedikként ért célba.

Az integráltan rendezett ECA Gyorsasági Kajak-Kenu Európa-bajnokságon hazánk az éremtáblázat élén végzett 9 arany-, 4 ezüst-, és 4 bronz medál megszerzésével.

Forrás: MKKSZ
Képek: Szalmás Péter