Menüpontok

Korábban nem látott sportágak szerepelhetnek Los Angelesben a paralimpián

Rekord számú, 33 sportág jelentkezett a 2028-as Los Angeles-i paralimpia versenyprogramjára. A Párizsban résztvevő sportágak mellett sok újdonság kerülhet be a programba.

A pályázatok között szerepel például a szkander, a falmászás, a CP-labdarúgás (központi idegrendszeri sérültek), a karate, a paratánc, a vitorlázás, a szörfözés, a kerekesszékes kézilabda, az elektromos kerekesszékes labdarúgás és a para-standröplabda is.

A sportszövetségeknek július 4-ig kellett benyújtaniuk a pályázatukat a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) részére, hogy esélyük legyen a 2028-as programba bekerülni. A nyár folyamán az IPC felülvizsgálja a benyújtott anyagokat, de végleges döntés csak 2023. január végére várható.

Colleen Wrenn, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság paralimpiai játékok lebonyolításáért felelős igazgatója azt nyilatkozta, hogy a rekordszámú, 33 pályázatból látható, hogy a sportágak egyre jobban fejlődnek és erősödnek a paralimpiai mozgalomban. Céljuk, hogy a 2028-as paralimpiára egy olyan látványos programot tudjanak összeállítani, ami bemutatja a mozgalom sokszínűségét. A paralimpia folyamatos átalakulásban van és hisznek abban, hogy Los Angeles-ben sikerül valódi változást elérni, ezért létfontosságú, hogy a paralimpiai programban a mozgalom legkiemelkedőbb sportágai mutatkozhassanak be.

A Los Angeles-i Paralimpiai Játékokat 2028. augusztus 15. és 27. között rendezik meg.

Fotó: paralympic.org