Menüpontok

Rég nem volt már ilyen, magyar parasportoló is indul a FEI Lovas Világbajnokságon

Utoljára 2009-ben versenyzett magyar sportoló nemzetközi versenyen a paradíjlovaglók között, azonban a hosszú kihagyást követően Fonyódi Ildikó és lova, Sir Sincere, Dániában bizonyíthat az augusztusi integrált világbajnokságon.

Dr. Fonyódi Ildikó régóta ismert a hazai és nemzetközi lovassportban, versenyzőként és edzőként is bizonyított már, azonban egy betegség következtében immáron parasportolóként folytathatja pályafutását.

Első nemzetközi paradíjlovas kupaversenyén kűrben 70% felett teljesített, ami a májusi versenyen a negyedik hely megszerzésére volt elegendő. Ezt követő hónapokban, eltökélten készültek a sportág idei legnagyobb kihívására, a ECCO FEI Lovas Világbajnokságra. A vb-re való felkészülést tovább bonyolította, hogy Ildikó tanítványával két hetet Angliában töltött a sportág egyik korosztályos Európa-bajnokságán. Az edzések bizonyos része így kiesett, azonban ezek ellenére bizakodva utazott el Dániába, a FEI Lovas Világbajnokság augusztusi állomására.

Fonyódi Ildikó és lova, Sir Sincere (Fotó: Krausz Mária)

Ildikó a parasportolók között Grade V sérültségi kategóriában versenyezhet, a paradíjlovas versenyszámokra ebben a kategóriában, augusztus 10-én és 14-én kerül sor. A dániai nemzetközi sporteseményen elért eredmények már a 2024-es párizsi paralimpia kvalifikációjába is beleszámítanak, így a magyar versenyzőnek lehetősége nyílik a paralimpiai kvótáért is harcba szállni.

A FEI Lovas Világbajnokság menetrendje és eredményei

Borítókép: Krausz Mária