Menüpontok

Világ- és Európa-bajnokságokon szerepeltek hazánk sportolói

A kerékpárosok és a díjlovasok a világbajnokságon, míg az evezősök az Európa-bajnokságon mérték össze tudásukat a hétvége során. A Magyarországot képviselő versenyzők elismerésre méltó eredményeket szereztek a sportágukban a nemzetközi eseményeken.

A tokiói paralimpiát is megjárt Wermeser Zsombor az UCI Országúti Parakerékpár Világbajnokságon pattant nyeregbe a kanadai Baie-Comeau városában. Az augusztus 11. és 14. között rendezett viadalon hazánk fiatal bringása C5-ös sérültségi kategóriában volt érdekelt. Az országúti időfutamban tízedik, míg két nappal később a mezőnyversenyben tizenharmadik helyen végzett. A paralimpikon a vb-futamokat megelőzően azt mondta: „A múltból lehet erőt meríteni, de a jövőre kell koncentrálni. Rengeteg tapasztalattal gazdagodtam a paralimpiai részvétellel, sokkal mélyebben megismertem magamat, a felkészülésemben erőteljesen építünk a múltbéli tanulságokra, a hibákat mind javítjuk. A többiektől tanulunk, amit csak lehet, ha kell azokat is csiszoljuk még tovább. Úgy érzem így tudunk lépésről lépésre egy lépcsőfokkal feljebb lépni. Ez tartja bennem a motivációt, hogy egyszer sikerüljön majd a lépcsősor tetejére érni.” – összegezte az eddig megszerzett tapasztalatait a 24 éves sportoló.

Wermeser Zsombor a tokiói paralimpián (Fotó: Szabó Bence / MPB)

Dániában bizonyíthatott az augusztusi FEI Lovas Világbajnokságon Dr. Fonyódi Ildikó és lova, Sir Sincere. Hazánkat utoljára 2009-ben képviselte paradíjlovagló nemzetközi versenyen, így hosszú időt követően újra volt magyar sportoló a terepen. Ildikó a parasportolók között Grade V sérültségi kategóriában indult, végül a bírók pontozása alapján 68%-kal, a tízedik helyet szerezte meg lovával.

A müncheni Multisport Európa-bajnokságon az ép sportolók mellett, szerephez jutottak a paraevezősök is. A hazánkat egyedüli parasportolóként képviselő Pető Zsolt ismételten hajóba szállt a PR1 egypárevezős versenyszámának előfutamában, ahol a harmadik helyen ért célba. Ezt követően a reményfutamban kellett bizonyítania, hogy az „A” döntőbe juthasson, amely igen jól sikerült a győri sportolónak. Az Európa-bajnokság fináléjában az erős mezőnnyel igyekezett tartani a tempót, végezetül hatodikként zárta szereplését.

Dr. Fonyódi Ildikó és lova, Sir Sincere.

A Németországban rendezett Multisport Eb-n az evezősök mellett, a magyar parakenu-válogatott is érdekelt lesz. A versenyeikre augusztus 18. és 21. között kerül sor a müncheni versenysorozat lezárásaként.