Menüpontok

Dr. Kósa Ádámot választották meg a Nemzetközi Siketlimpiai Bizottság élére, megalakult az új elnökség

A szervezet egy évvel korábban tartott rendkívüli közgyűlést Lausanne-ban, ahol módosítottak az alapszabályon és egy évre átmeneti elnökséget választottak. Idén a Nemzetközi Siketlimpiai Bizottság (ICSD) 49. kongresszusát Bécsben rendezték meg. A négy elnökjelölt közül dr. Kósa Ádámot, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének (MHSSZ) alelnökét választották meg az ICSD új vezetőjének.

A Nemzetközi Siketlimpiai Bizottság a világ legrégebben alapított fogyatékossággal élők sportját irányító nemzetközi szervezet. Az elkövetkező három évben, az ICSD 12. elnökeként folytathatja munkáját Kósa Ádám, aki a tavalyi esztendőben már ideiglenesen a szervezet elnökségi tagja volt. A legtöbb szavazatott kapott jelöltet az 58 jelenlévő tagszervezetből 37 támogatta.  A Magyar Hallássérültek Sportszövetségét, az alelnökön kívül még dr. Tapolczai Gergely, az MHSSZ elnöke és Seres-Kormány Anita, az MHSSZ elnökségi tagja is képviselte az osztrák fővárosban.

A kongresszuson az elnökség a pénzügyi és szakmai beszámolók, az alapszabály-módosítások, valamint a vizsgálóbizottság beszámolójának elfogadásairól is döntött. Emellett a Siketlimpia sportágai közé felvették vitorlázást, mely 2029-től lesz a program része. Az eddig téli repertoárban szereplő sakk átkerül a nyári játékok versenyszámai közé, mely szintén az előbb említett évtől lép hatályba.

A Nemzetközi Siketlimpiai Bizottság (ICSD) újonnan megválasztott elnöksége.

Döntöttek a hallássérült sportolók elkövetkezendő nemzetközi versenyinek időpontjairól is. A 2023-as Siketek Ifjúsági Világjátékat Sao Paluoban, a 2027-est Tajvanban rendezik. A 2029. évi Nyári Siketlimpia rendezésére Görögország és Spanyolország pályázik, míg a 2027-es téli játékok házigazdája Dél-Korea lesz.

A siketek Nemzetközi Siketlimpiai Bizottságának (ICSD) új elnöksége:

  • Kósa Ádám, elnök;
  • Osugi Yutaka (japán), alelnök.

Választott elnökségi tagok:

  • Jaroslaw Janiec (lengyel);
  • Mark Kusiak (kanadai);
  • Alexandra Polivanchuk (svéd);
  • Pier Alexandro Samueli (olasz).

A négy regionális szervezet elnöke és a Sportolói Bizottság képviselője delegált tagként továbbra is elnökségi tag maradt.

A Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület gratulál dr. Kósa Ádám kinevezéséhez, és támogatásáról biztosítja az új kihívásában is.