Menüpontok

Gálaesten ünnepelték a Magyar Paralimpiai Bizottság 25 éves évfordulóját

A szervezetet negyedszázada, 1997. szeptember 13-án alapították meg a mozgáskorlátozott, a látássérült és az értelmi fogyatékossággal élő sportolók érdekében működő országos sportszövetségek, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) első elnöke Dr. Galántai Ambrus volt. Az évfordulós rendezvényen résztvevő vendégek megválasztották az MPB elmúlt 50 évének legszebb pillanatait, valamint elismerésben részesültek a mozgalom sportolói és szakemberei.

Az ünnepélyes estet Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár nyitotta meg, beszédében megemlékezett azon sikerekről, amelyek hozzájárultak a szervezet nívójának növeléséhez: „A Magyar Paralimpiai Bizottságnak a kulcsfontosságú érdekképviseleti szerepén túl van egy másik lényeges küldetése is: közösséget kovácsol. Találkozási pontot biztosít a sport iránt érdeklődő fogyatékos emberek számára, továbbá új célokat és egy biztosabb jövőt kínál a parasportolóknak. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a Bizottság tagjainak ezért a fáradhatatlan és példamutató munkáért. A hazai parasport sikere, az Önök sikere is!” – fejezte ki elismerését az államtitkár.

Schmidt Ádám, sportért felelős államtitkár (Fotó: MPB)

Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait Nyitrai Zsolt, kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki biztos tolmácsolta. A kormányfő levelében köszönetet mondott a bizottság áldozatos munkájáért, amelynek köszönhetőn a fogyatékos sportolók részesei lehetnek Magyarország sporttörténelmének. A miniszterelnök szerint a Magyar Paralimpiai Bizottság megalapítása jó példa arra, hogy a sport erejével milyen társadalmi változásokat lehet elérni. „Ma már mindenki a sport természetes részeként kezeli a fogyatékossággal élő sportolókat, egyesületeket. Küzdelmeik és munkájuk mindenki számára látható, együtt szorítunk értük a hazai és nemzetközi versenyeken, eredményeikre minden magyar méltán büszke. Köszönöm, hogy hazánk hírét öregbítik a küzdőtéren és azon kívül is”– írta levelében Orbán Viktor.

Az elmúlt 25 esztendő történéseit és sikereit Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, Szekeres Pál paralimpiai bajnok, valamint a 12 paralimpiai éremmel rendelkező vívó, Krajnyák Zsuzsanna idézte fel. Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke videoüzenetet küldött, de beszédet mondott Gyulay Zsolt, a MOB első embere is. 

Az évforduló alkalmából a Magyar Paralimpiai Bizottság összegyűjtötte az elmúlt 50 év legkiemelkedőbbnek vélt 25 pillanatát, melyre a rendezvényre meghívottak online szavazhattak. A listán többek között helyett kapott Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai aranyérmese, Jeszenszky Attila New York-i paralimpián nyújtott teljesítménye, mellyel négyszeres paralimpiai bajnok lett, valamint Weltner Györgyné Ivánkay Mária nyolcszoros siketlimpiai bajnok asztaliteniszező Nemzet Sportolójának választása. A beérkezett voksok alapján, a képzeletbeli dobogó legtetejére a tokiói Magyar Paralimpiai Csapatot választották meg, a minden idők második legsikeresebb hazai paralimpiai szereplésükkel méltán kapták a legtöbb szavazatot a meghívottaktól.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László visszaemlékezett a hazai fogyatékossággal élők sportjának fejlődésére. Felidézte a múltat, és azt, hogy milyen rögös utat járt meg azóta a mozgalom: „Ma 25 évre emlékezünk, de a teljes igazság azért úgy van, hogy bátor magyar emberek több, mint egy évszázada dolgoznak a fogyatékos sportért. A Siketek Sport Clubja már 1912-ben megalakult. A Nyomorékok Sportegyesülete 1929-ben jött létre. 1972-ben vettek részt először magyarok a paralimpiai játékokon, tulajdonképpen majdnem illegalitásban.” – elevenítette fel a jelentős pillanatokat a szervezet vezetője – „Végtére pedig, 1997-ben, negyedszázada megalapították a Magyar Paralimpiai Bizottságot. Ma, 2022 őszének elején itt állunk, és úgy rémlik nekünk 1997, mintha egy másik történelmi korban lett volna. Pedig dehogy, akkor már túlvoltunk a rendszerváltoztatáson, demokratikus, plurális jogállamban éltünk, az emberi jogok tisztelete Magyarország alapértékei közé tartozott. Ez pedig azt bizonyítja, hogy mindig van előrébb, még a legigazabb körülmények között is lehet jobbra, szebbre és igazságosabbra törekedni. Miközben ünneplünk és emlékezünk, ne tévesszük ezt szem elől.”

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke (Fotó: MPB)

Az MPB rendezvényén elbúcsúztak a tokiói paralimpia után visszavonult Dani Gyöngyitől. A paralimpiai ezüst- és bronzérmes kerekesszékes vívó 2004 óta mindegyik paralimpián képviselte Magyarországot, több világ- és Európa-bajnoki helyezés is fűzhető nevéhez.

Az eseményen Halassy Olivér-díjat vettek át Hoffmann Judit és Zámbó Diána paralimpiai bajnok úszók. A háttérben dolgozó sportszakemberek is elismerésben részesültek, a tokiói paralimpián elért eredmények után Málnai István-díjban részesült Kovács Iván, Marsi Márton, Pákey Béla, Szabó Álmos és Szalma László. Plesa István-díjat kapott Dr. Lénárt Ágota és Dr. Mayer Ágnes, a parasportolók érdekében folytatott sportegészségügyi munkájuk kapcsán. A Magyar Paralimpiai Bizottság Paralimpiai Láng-díjban részesítette a Magyar Sportújságírók Szövetségét, melynek elismerését Szöllősi György elnök vett át.

Az ünnepélyes eseményen fogyatékossággal élő sportolók, hazai állami és sportvezetők, sportszakemberek, valamint az MPB tagszervezetei és támogatói is részt vettek. Megismerkedhettek a hazai parasport mozgalom múltjával, jelenével és jövőjével, valamint együtt ünnepelhették az elmúlt esztendők kiemelkedő pillanatait.

További fotók képgaleriánkban.

Az MPB elnökségének díjazottai:

Halassy Olivér-díj: Hoffmann Judit, Ráczkó Gitta, Zámbó Diána

Málnai István-díj: Jancsik Árpád, Kovács Iván, Marsi Márton, Pákey Béla, Szabó Álmos és Szalma László

Plesa István-díj: Baky Dániel, Dr. Lénárt Ágota, Dr. Mayer Ágnes

Paralimpiai Láng-díj: Magyar Sportújságírók Szövetsége

Krajnyák Zsuzsanna és Szekeres Pál átadja a Halassy Olivér-díjat Hoffmann Juditnak (Fotó: MPB)