Menüpontok

„Ne Parázz!” – Tanévnyitó Sportnap

Mozgáskorlátozott és látássérült fiatalok számára szervez sportválasztó napot a Mozgásjavító EGYMI.  A rendezvény célja, hogy a fogyatékos gyerekek megismerkedhessenek a számukra is elérhető sportolási lehetőségekkel. A program kollektív összefogással valósul meg, hogy minél szélesebb körben juthasson el a megmozdulás híre a családokhoz. Partnerek a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- És Szabadidősport Szövetsége, a Paraktív Alapítvány, és a Mozgásjavító Diáksport Egyesület is.

A parasportágak és eredményes sportolóik egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Több neves magyarországi intézmény hivatásának tekinti a fogyatékos személyek sportolásának támogatását. A folyamatos tájékoztatási és segítségnyújtó akciók mégsem szünetelhetnek.

Az érintett családok közül sokaknak kifejezetten nehéz hozzájutniuk a sportlehetőségekhez.  Ennek okai lehetnek az informáltság hiánya, vagy az infrastrukturális akadályok.  A "Ne Parázz" Tanévnyitó Sportnap ezen gátakat igyekszik felszámolni.

A résztvevők számos parasportággal ismerkedhetnek meg. Kipróbálhatják a streetballt (kosár), a teniszt, az evezőpadot, a szkandert, a karatet, az ülöröplabdát, a kézilabdát, a tchoukballt, a csörgőlabdát, a kerekesszékes vívást, a curlinget, a dartsot, az asztaliteniszt, a vak-asztaliteniszt, a bocciát, a judót, az íjászatot, a lövészetet, a medintallt és a teqballt. Valamint találkozhatnak a különböző sportágak bajnokaival, képviselőivel és példaképeivel. Ezek a találkozások megerősítik az elhatározást, és inspirációt adnak a sportolni vágyóknak. Nem titkolt szándék a szülők edukációja és a parasport-utánpótlás biztosítása sem.  A sportágakat paralimpikonok, parasportolók mutatják be.

Az esemény hírnökei, azok a fiatal parasportolok, akik maguk is a Mozgásjavító Iskola falain belül tanultak:  Nagy Vivien, boccia játékos, Payer Kata Dorottya és Száraz Evelin paraúszók, Kiss Péter Pál, paralimpiai bajnok kajakos.

Vendégek között jelen lesz még Beke Viktor, Csuri Ferenc, kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes paralimpikon úszó, Dávid Krisztina, paralimpiai sportlövész, Farkas László, kerekesszékes teniszező, Gáspár Tamás, paralimpikon íjász, Kardos Botond, ifjúsági olimpiai ezüstérmes tornász is, Krajnyák Zsuzsanna, paralimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok kerekesszékes vívó, Lévay Petra, Euróbajnok paratriatlonista, Lőrincz Krisztina világbajnoki nyolcadik helyezett paraevezős, világbajnoki ötödik helyezett biatlonista, Sárai Rita,világbajnoki ezüstérmes kerekesszékes curlinges, Szász-Kovács Emese, olimpiai, világ-, és Európai-bajnok párbajtőrvívó, Szvitacs Alexa, paralimpiai bronzérmes asztaliteniszező.

Együtt sportolunk! A napot egy látványos közös megmozdulás zárja az integráció, inklúzió jegyében. Együtt úszik Engelhardt Katalin, paralimpiai bajnok, világbajnok, kétszeres Európa-bajnok paraúszó, Sors Tamás, világcsúcstartó, többszörös paralimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar úszó, Zámbó Diána, paralimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok paraúszó, Csuri Ferenc paralimpikon úszó, 2011-ben Európa-csúcstartó 200 m pillangóúszásban, Konkoly Zsófia-paralimpai bajnok, kétszeres világbajnok és háromszoros Európa-bajnok magyar úszó, Szabó Álmos, vezetőedző, Kiss Péter Pál, paralimpiai bajnok kajak-kenus, Adámi Zsanett, négyszeres világcsúcstartó, paralimpiai negyedik és hatodik helyezett válogatott úszó, Payer Kata, paralimpikon, Száraz Evelin, világbajnoki bronzérmes úszó, Krajnyák Zsuzsanna, paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó, valamint mozgáskorlátozott és látássérült tanulók.

A közös sporttevékenység remek platformot biztosít a gyerekek és a szüleik számára a kapcsolatépítésre. A rendszeres mozgás pedig hozzájárul ahhoz, hogy a fiatalok aktív, teljes életet élhessenek.

Nyítókép: Író Zoltán