Menüpontok

Parádéztak a magyar kerekesszékes vívók Olaszországban

A sportág soron következő világkupa-versenyét Pisában rendezték meg, ahol mieink két arany-, három ezüst- és három bronzérmet szereztek. A kilenc versenyzőből álló delegáció tagjai között a sérüléséből felépült Krajnyák Zsuzsanna és Madarászné dr. Mező Boglárka is szerepelt.

A női „A” sérültségi kategóriába tartozó tőrözők viadalain három magyar volt érdekelt, akik remek szerepléssel jutottak a legjobb nyolc közé. Krajnyák Zsuzsanna külön ágon menetelhetett a döntő felé, amely magabiztosan összejött neki, ám Hajmási Évának és Veres Amarillának egymással kellett megvívniuk, mely párharcból az előbbi versenyző került ki győztesen. A Törekvés SE két vívója sikeresen vette az akadályokat és a fináléban találkoztak, ahol végül Krajnyák 15:10-re tudott nyerni Hajmásival szemben, ezzel megszerezve a versenyszám aranyérmét.

Férfi tőr „A” kategóriában Osváth Richárd szépen menetelve, magabiztos vívással szerezte meg a küldöttség második aranyérmet, miután a döntőben legyőzte az olasz Emanuele Lambertini-t 15:7 összesítésben. A DEAC atlétája kard fegyvernemben is brillírozni tudott, egészen az elődöntőig nem talált legyőzőre, azonban az ukrán Demchuk Andrii-től vereséget szenvedett, így bronzérmes lett.

Osváth Richárd aranyéremmel a nyakában a férfi tőr „A” kategória eredményhirdetésekor. 

A hölgyek további nagyszerű eredményeket értek el. A női párbajtőr „A” kategóriában Veres Amarilla volt érdekelt. A paralimpiai bajnok vívó nagyszerű teljesítménnyel jutott a döntőbe, ahol kiélezett csatában 15:14-re kikapott a koreai Hyo Kyeong Kwon ellen. Az „A” kategóriás női kardozók viadalán Hajmási Éva tovább növelte a magyar csapat éremszámát, az elődöntőben a későbbi győztes lengyel Kinga Drozdz-tól 15:10 arányban maradt alul, így harmadik helyen zárta a versenyt. A férfi kardozók „B” kategóriájában Tarjányi István az erősebb fegyvernemében bronzérmes lett, az elődöntőben a későbbi aranyérmes lengyel Adrien Castro bizonyult jobbnak a nyíregyházi versenyzővel szemben.

A Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla és a kézműtétéből felépülő Mező Boglárka négyeséből összeállított női párbajtőr csapat lehengerlően szerepelt. A grúz csapatot 45:41-re múlták felül, míg az elődöntőben az olaszokat szintén ezen eredménnyel sikerült legyőzniük. A fináléban a lengyelek csapata ellen, a második asszóban, sérülés miatt vissza kellett lépniük a magyar lányoknak, így az ezüstérmet érő helyen végeztek.

Az ezüstérmes női párbajtőr csapat, balról jobbra: Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Veres Amarilla. 

A Pisában rendezett világkupa volt az utolsó, amely nem számított bele a párizsi paralimpia kvalifikációjába, de fontos volt a csapatranglisták tekintetében. A magyar kerekesszékes vívó-válogatott az éremtáblázat harmadik helyén zárt nyolc érem megszerzésével, holtversenyben az olaszokkal.

A magyar csapat további eredményei:

Krajnyák Zsuzsanna – párbajtőr „A” 10. hely

Veres Amarilla – kard „A” 7. hely, tőr „A” 8. hely

Gergely István – párbajtőr „B” 8. hely, tőr „B” 16. hely

Tarjányi István – párbajtőr „B” 9. hely

Göttlinger Dániel – párbajtőr „A” 23. hely, kard „A” 22. hely

Zsolnai Sándor – kard „A” 23. hely, tőr „A” 29. hely

Férfi tőr csapat (Gergely István, Osváth Richárd, Zsolnai Sándor) – 8. hely

A verseny eredményei itt elérhetőek:

http://www.pisafencingcup.it/results.html