Menüpontok

Kiss Péter Pál öt tippje, hogy hogyan kezdj bele a parakajak-kenuba

A 19 éves paralimpiai bajnok szerint a legfontosabb a megfelelő beülő kialakítása és a lapát, de elengedhetetlen a sport szeretete. A BHSE versenyzője a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) számára osztotta meg gondolatait.

A magyar parakajak-kenus nála idősebb és tapasztaltabb ellenfeleit győzte le, amikor 2019-ben a szegedi világbajnokságon elindult. 16 éves volt és KL1 200 méter futamban szerezte meg élete első vb-aranyérmét, valamint kvalifikálta magát a tokiói paralimpiára. A fiatal sportoló számos hazai, illetve nemzetközi sikert ért el, világ- és Európa-bajnokságokat nyert. Tavaly, a Paralimpiai Játékokon pedig újfent felülmúlt mindenkit, a japán fővárosban a legfiatalabb aranyérmes lett kajak-kenuban.

„Amit a legjobban szeretek a sportágamban az a sokszínűség, lehet versenyszerűen űzni, csak a teljesítményre koncentrálni, de össze lehet fűzni a nyaralással is, ahol együtt a többiekkel, a természetet csodálva, csak csorogtok le a folyó mentén.” – emelte ki Kiss Péter.

Kiss Péter Pál a tokiói Paralimpiai Játékokon (Forrás: MPB)

A paralimpiai bajnok öt tippje, hogy hogyan kezdj bele a sportágba:

1. A jó beülő:

Nagyon fontos a stabil ülés a hajóban, amit mi egy jó beülő modullal tudunk elérni, lehet, hogy sokat kell vele kísérletezni, de megéri, ha megvan a jó beállítás.

2. Megfelelő evezőlapát:

Először is fontos a lapát tollának mérete attól függően, hogy mennyire vagy erős vagy épp gyors a csapásszámot illetően. Ezenfelül a forgási szögét is be lehet állitani, ami szintén tud dobni az evezési technikádon.

3.A vízfogás:

Fontos, hogy elől fogjunk vizet, hogy ott adjuk bele a legnagyobb erőt. Mielőtt a törzsünk mellé ér az evezőlapát, akkor már az erőt szépen fokozatosan vegyük el és készüljünk fel a lapát kivételére a vízből, ha tovább húzod azzal csak lassítod a hajót.

4.Az edzésmunka mennyisége és minősége:

Természetesen a beletett munka számít a legtöbbet szerintem, hisz a kajak-kenu egy nagyon embert próbáló sportág, mind fizikálisan, mind mentálisan, hajts keményen!

5.Élvezd:

Én nagyon szeretem a sportágat ezért, lehet kicsit elfogult vagyok és sok szépséget látok benne, de nagyon élvezetes tud lenni. Szeresd azt, amit csinálsz, hisz szerintem igy lehetsz csak igazán jó benne!

Forrás: paralympic.org

 

2022.10.21.