Menüpontok

Paralimpiai Játékok megnyitóünnepsége Párizs szívében

A 2024. augusztus 28-án megrendezésre kerülő megnyitóünnepség, a több mint kéthetes sportesemény nagyszabású nyitányaként szolgál, amelyet nyílt helyszínen, a Concorde téren rendeznek meg. 

A teljes mértékben akadálymentesített ceremónia akár 65000 néző befogadására is képes. Ez lesz az első alkalom, hogy a Paralimpiai Játékok nyitóünnepségét a stadionon kívül rendezik meg, a sportolói felvonulással egybekötve, amely a francia főváros szívén át az ikonikus Concorde térig terjed.

A sportolók a Champs-Elysees elején kezdik a felvonulást, majd megérkeznek Párizs legnagyobb terére, ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a városra. A tér nagyszerű szimbolikával rendelkezik a francia kultúrában, visszarepít a felvilágosodás korához, amely az eltökéltséget, egyenlőséget és a bátorságot jelképezte. Ezen értékekben és elképzelésekben osztozik a paralimpiai mozgalom is. A helyszínválasztás összhangban van a szervező bizottság törekvéseivel, miszerint sportversenyeket ikonikus városi helyszíneken rendezzenek, továbbá tükrözi a 2024-es párizsi paralimpia szlogenjét: „Games Wide Open”. Példaként, láttássérült labdarúgó-mérkőzéseket rendeznek az Eiffel-torony lábánál, paralovagló eseményeket a Chateau de Versailles kertjében, míg kerekesszékes vívást és para-taekwondot a Grand Palais-ben.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) és a paralimpiai mozgalom nevében szeretném kifejezni óriási izgatottságunkat a Párizs 2024 merész és eredeti tervével kapcsolatban, miszerint ez az első paralimpiai játék, ahol a megnyitó ünnepséget stadionon kívül rendezik meg. A történelmi múlttal rendelkező városban Párizs új pillanatot teremt az időben, amelyről az emberek még évekig beszélni fognak” – fogalmazott Andrew Parsons, az IPC elnöke.

A XVII. Paralimpiai Játékokat 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között Párizsban rendezik meg, ahová mintegy 4400 versenyzőt és 250 kisérőt várnak a szervezők.

Forrás és nyítókép: paralympic.org

2022.10.21.