Menüpontok

A kerekesszékes vívás legjobbjai ismét Magyarországon

Közel három év kihagyást követően rendezi meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) az idei év legnagyobb hazai szervezésű nemzetközi parasport eseményét. Az IWAS Kerekesszékes Vívó Világkupa – Kaposvári Zsolt Emlékversenynek ismét Eger add otthont, november 17. és 20. között.

A sporteseményen hazánk megannyi rutinos és feltörekvő kerekesszékes vívója részt vesz. A magyar válogatott színeiben a tokiói Magyar Paralimpiai Csapat vívói is megküzdenek a világversenyen, így láthatjuk Egerben a paralimpiai bajnok Veres Amarillát, a 12 paralimpiai éremmel büszkélkedő Krajnyák Zsuzsannát, a háromszoros paralimpiai ezüstérmes Osváth Richárdot, a többszörös érmes Hajmási Évát és Madarászné dr. Mező Boglárkát, valamit Tarjányi Istvánt is.

Hajmási Éva a 2020-as egri kerekesszékes vívó világkupán. (Fotó: MPB)

Szabó László, az MPB elnöke kiemelte az itthoni rendezésű sportesemények fontosságát, valamint reményekkel telve tekintett előre a magyarok szereplését illetően: „A kerekesszékes vívók már szinte hazajárnak Egerbe, büszkén mondhatom a nevükben, hogy egyik kedvenc versenyhelyszínük. A világkupa nemcsak a sportolóknak, de a Magyar Paralimpiai Bizottságnak is kiemelten fontos. Egerben testközelből láthatja a hazai közönség a fogyatékossággal élők sportmozgalmának egyik kiemelkedő sportágát, ezzel is tovább népszerűsíthetjük a parasportolóinkat, akiket az elmúlt időszakok sikereinek köszönhetően egyre többen ismernek meg. Bízom benne, hogy számos nagyszerű magyar eredmény számtanúi lehetünk és sokszor csendül fel majd hazánk himnusza.” – a szervezet vezetője hozzátette, a világkupa már beleszámít a párizsi paralimpia kvalifikációs időszakba, így biztosan kiélezett küzdelmeket lehet majd látni Heves Megye szívében.

A rekordszámú részvételt a Magyar Paralimpiai Bizottság azzal is támogatja, hogy a nehéz helyzetbe került ukrán sportolókat lát vendégül a világkupán. Az MPB a keleti szomszédunk 16 fős delegációjának finanszírozza a versenyen való részvételét, ezzel is segítve a felkészülésüket az új paralimpiai ciklus során.

Osváth Richárd a 2019-es egri kerekesszékes vívó világkupán. (Fotó: MPB)

A világkupa a tragikus hírtelenséggel elhunyt Kaposvári Zsolt nevét viseli. A vívóbírót a Nemzetközi Vívó Szövetség 2011-ben az esztendő legjobb kardzsűrijének választotta, emellett három ötkarikás játékon, illetve számos világbajnokságon, Európa-bajnokságon vezényelte le a párharcokat.

Az egyéni versenyek csütörtöktől reggeltől szombatig délutánig tartanak, a csapatversenyeken pedig vasárnap izgulhatunk a sikerekért a Hotel Eger & Park Szállodában.

A verseny eredményei.

A versenyt élőben az IWAS youtube csatornáján lehet követni.

Krajnyák Zsuzsanna a 2019-es kerekesszékes vívó világkupán. (Fotó: MPB)

Borítókép: Veres Amarilla (Forrás: MPB)