Menüpontok

Szvitacs Alexa világbajnok - óriási bravúr a para-asztalitenisz világbajnokságon

A november 6. és 12. között Granadában zajló sportesemény 9-es sérültségi kategóriájának döntőjében a magyar sportoló 3:1 arányban győzte le az ausztráliai Lina Lei-t.

A GYAC Aréna versenyzője kiemeltként a negyeddöntőben kezdte meg a vb-szereplést. Legelső ellenfele a brazil Jennyfer Parinos volt, akit 3:1-re múlt felül. A folytatásban, a döntőbe kerülésért a lengyel Karolina Pek-kel ellen nyert, szintén 3:1 arányban. A finálé egyben paralimpiai visszavágó is volt, ugyanis Szvitacs Alexa a tokiói játékokon az elődöntőben játszott Leiel, akkor a kínai származású, ausztrál színekben játszó versenyző bizonyult jobbnak és később elhódította a paralimpiai bajnoki címet is. A világbajnokság végső küzdelme remek lehetőség volt a magyar pingpongosnak, hogy revansot vegyen. Nagyszerű teljesítményével ez össze is jött neki, 3:1-re diadalmaskodott és a dobogó legfelső fokára állhatott. 

Életem első para-asztalitenisz világbajnoksága vettem részt és igen jól sikerült.” – kezdett bele az értékelésbe a friss vb-aranyérmes – „Az első szettet elizgultam, így elvesztettem. Ekkor nem tudtam, hogyan folytatom majd döntőt, elképzelésem sem volt. Edzőmmel, Vitsek Ivánnal megbeszéltük, hogy élvezni kell a finálét, majd lesz, ami lesz. Különben is az öt éves kisfia biztatása csengett minden szett elején a fülembe: "na húzzál bele gagyimami!". Összeségeben sokat görcsöltem, számos pontot és meccslabdát elvesztettem, de sikerült nyernem és ez a lényeg. A héten minden meccsemet a sírból hoztam vissza, ez most sem volt másképp. Iván segített pozitívnak maradnom, jól látta a helyzeteket és hasznos tanácsokkal látott el, aminek meg is lett az eredménye. Boldog vagyok, amiért életem első világbajnokságát egy aranyérem elnyerésével fejeztem be.”

Szvitacs Alexa a győzelmet jelentő meccslabda után. (Fotó: Andalucía WPTTC 2022)

A hajdúszoboszlói sportoló fiatalon kezdett asztaliteniszezni, akkor még az épek között. Azonban 2018-ban kórházba került toxikussokk-szindróma megbetegedéssel, amelynek következményeképp amputalni kellett bal karját könyök alatt és a lábujjait. A beavatkozások után fogadta meg, hogy folytatja a ping-pongot és paralimpiai bajnok lesz. Eltökéltséget mi sem támasztja jobban alá, mint az egy évvel későbbi para-asztalitenisz Európa-bajnokságon nyújtott remek szereplése, amellyel első helyen végzett. Az eredményének köszönhetően kvótát szerzett a XVI. Nyári Paralimpiai Játékokra. Tokióban végül bronzérmes lett, idén pedig bezsebelte első vilagbajnoki aranyérmét. 

Vitsek Iván, Szvitacs Alexa edzője átfogó értékelést adott sportolója világbajnoki szerepléséről: „Nem kezdődött jól a vb, Szvitacs Alexa és Csonka András vegyes-párosa nem teljesített jól, egy mérkőzést követően kiestek. Ez követően Alexának össze kellett szednie magát és az egyéni versenyére kellett koncentrálnia. Ezt sikerült neki, kiemeltként játszott negyeddöntőt. Nehezen indult az a mérkőzés, de sikerült felülkerekednie a helyzetekből. Az elődöntőben már higgadtabban játszott, biztos érmesként állt asztalhoz és sikerült kikerülnie győztesként minden szituációból. A döntőben fordítani tudott, két nagyon nehéz szettet nyert meg. Tudtam, hogy benne van ez a játék, edzéseken mindig látom, de nehéz ezt átültetni versenyhelyzetekbe. Az ausztrál ellen megközelítette azt a játékot, amit tud és elégedett vagyok a teljesítményével. Visszaköszöntek az edzésen gyakorolt dolgok, boldog vagyok." – mondta el Alexa trénere.

Szvitacs Alexa a para-asztalitenisz világbajnokság döntőjében. (Fotó: Andalucía WPTTC 2022)

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke így fogalmazott: "A 2022-es esztendő egyik legnagyobb magyar parasport eredménye ez, egy hagyomanyosan sikeres hazai parasportág újabb dicsősége. Alexa nagy harcos, óriási szívvel, és egyre higgadtabban, tudatosabban meccsel. Ezek a versenyzői tulajdonságai és természetesen a felkészítő munka hozták a sikert. Szép reményekkel nézünk a 2024-es párizsi paralimpia elé ebben a sportágban is!" 

A magyar para-asztalitenisz csapat ezzel az eredménnyel zárta le világbajnoki szereplését Spanyolországban. Alexa a válogatott egyetlen érmét szerezte meg, de a csapat többi tagja sem vallott szégyent!

Fotó: Andalucía WPTTC 2022