Menüpontok

Nyolc érem megszerzésével remekeltek mieink a kerekesszékes vívó világkupán, Egerben

Hazai közönség előtt, hevesmegye szívében rendezte meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az IWAS Kerekesszékes Vívó Világkupát, november 17-20. között. Közel három év kihagyást követően küzdöttek meg a sportág legjobbjai Magyarországon, ahol mieink is kimagaslóan szerepeltek. A párizsi paralimpiai kvalifikáció első versenyén három arany, egy ezüst- és négy magyar bronzérem született.

A férfi tőr A kategória viadalai kedvezően alakultak számunkra, Osváth Richárd kiemeltként a legjobb 32 között kezdte meg a versenyzést és fölényesen menetelt a fináléig. A döntőben az olasz Lambertini Emanuele volt az ellenfele, akit kimagasló teljesítmények köszönhetően, sikerült legyőznie. Immáron a DEAC sportolója ezen sikerét tovább tudta fokozni kard A kategóriában nyújtott teljesítményével. A döntőbe kerülését követően a brit Gilliver Piers-szel küzdött meg az elsőségért, de most nem tudott fölényeskedni felette, így ezüstérmesként zárta az egyéni szereplését a világkupán. A férfiak kard B kategória versenyeiben Tarjányi István volt érdekelt, aki kiemeltként a legjobb 16 között szállt be a párharcokba. A nyíregyházi sportoló káprázatosan vívott, így nem lehetett kérdés számára a döntőbe jutás. Az aranyéremért folytatott asszó során a lengyel Castro Adrian volt az ellenfele, akivel szemben magabiztos győzelmet aratott, így a magyar versenyző nyakába akasztották hazai közönség előtt az első helyezettnek járó medált.

Tarjányi István a férfi kard, A kategória döntőben (Fotó: MPB)

A világkupán aranyérmet szerző Tarjányi István önfeledten értékelte győzelmét: „Nagyon boldog vagyok és örömmel tölt el, hogy világkupa aranyérmet nyertem itt, Egerben. Ráadásul ez az eredmény már beleszámít a 2024-es párizsi paralimpiai kvalifikációba. A döntőben sikerült megvernem azt az ellenfelemet, aki az utóbbi időben megállított a versenyeim során. Volt egy kidolgozott taktikánk, az edzőmmel, Pákey Bélával megbeszéltük a pontos részleteit, hogy miket kell csinálnom. A nyolcaddöntőben bevitt utolsó tusok során kattant át bennem valami, úgy gondoltam innentől bárki jöhet. Nagyon messze van még Párizs, de jó úton haladunk. Az elsődleges cél, most a november végi Európa-bajnokság amire ez a győzelem, most jó alapként szolgálhat.” – osztotta meg gondolatait a világkupa aranyérmes.

A magyar női tőrcsapat számára különösen fontos volt a világkupa, miután a tokiói paralimpián bronzérmet szereztek ebben a versenyszámban. Az élsporttól visszavonult Dani Gyöngyi helyett, az U23-as világbajnok Nádasdy Anna került a csapatba a rutinos Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna és Mező Boglárka mellé. A kvartett nem hagyta cserben a magyar közönséget és fergetegesen küzdötték végig a mérkőzéseiket. A döntőben a lányok magabiztosan küzdöttek végig az ukránok ellen és ennek köszönhetően nekik szólt a magyar Himnusz az eredményhirdetéskor.

A magyar női tőrcsapat a világkupa eredményhírdetésén (Fotó: MPB)

A rekordszámú, közel 200 sportoló részvételével zajló világverseny további jelentős magyar eredményeket hozott. A hölgyek kard A kategóriájában Hajmási Éva nyújtott parádés teljesítményt, aki kiemeltként szállt be a legjobb 16 közötti küzdelmekbe és az elődöntőig meg sem torpant. A fináléba kerülésért folytatott viadalban, a Törekvés SE vívója keményen küzdött, de végül bronzérmesként végzett. Hajmási Éva a tőr A kategória versenyszámában sem aprózta el az asszóit, ennek is köszönhetően jutott az elődöntőbe. A párharc során paralimpikonunk ügyesen állta a sarat, azonban nem jött össze számára a bravúr és a harmadik, bronzérmet érő helyen zárta a világkupát. A hölgyek B kategóriás kard versenyében Madarászné dr. Mező Boglárka volt érdekelt, aki hosszú kényszerpihenőt követően remekelt és egészen az elődöntőig menetelt. A fináléba jutás kiélezett küzdelmet hozott, azonban a Törekvés SE sportolójának most a bronzérem kellett megelégednie. A tokiói paralimpián párbajtőr A kategóriában bajnoki címet szerző Veres Amarilla kiemeltként sorra nyerte asszóit egészen a döntőbe kerülésig, ahol azonban a hongkongi Yu Chui Yee jobbnak bizonyult nála ebben a fegyvernemben, így bronzérmesként állhatott a dobogóra. Az UTE versenyzője számára a kard A kategória versenyei nem alakultak ideálisan, a legjobb 32 között búcsúzott és sérülés miatt kénytelen volt visszalépnie a további versenyzéstől.

 „Büszke vagyok a kerekesszékes vívóinkra, hiszen az előzetes latolgatásóknak megfelelően teljesítettek.” – kezdett bele az értékelésbe Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. – „A téthelyzetben a rutinos és feltörekvő csapattagok többsége remekül helytállt, ami kedvező előjel az új, párizsi paralimpiai kvalifikációs ciklusra tekintettel. A világkupa kiemelten fontos volt mieink számára, mivel eredményeik beleszámították a játékok kvalifikációjába. Furcsának tűnhet, hogy valamivel több, mint egy esztendő telt el minden idők második legsikeresebb magyar paralimpiai szereplése óta, de ezek ellenére már látótávolságon belül van a 2024-es világverseny. Vívóink sikerei ennek fényében még fontosabbak, hiszen egyik legeredményesebb sportágunkként számítunk a bravúrjaikra. Gratulálok a sportolóknak és felkészítőiknek, egyúttal köszönöm nekik, hogy tovább növelték a hazai pararsport mozgalom népszerűségét.” – mondta el a szervezet vezetője.

Osváth Richárd az aranyérem megszerzését követően (Fotó: MPB)

A rekordszámú részvételt a Magyar Paralimpiai Bizottság azzal is támogatta, hogy a nehéz helyzetbe került ukrán sportolókat látott vendégül a világkupán. Az MPB a keleti szomszédunk 22 fős delegációjából 16 résztvevőnek finanszírozta a versenyen való részvételét, ezzel is segítve a felkészülésüket az új paralimpiai ciklusra.

A 29 ország, közel 200 versenyzőjével magrendezett hazai világkupát a Honvédelmi Minisztérium Sportért Felelő Államtitkársága is támogatta. Dr. Schmitt Ádám, államtitkár az esemény megnyitóján a MPB-vel meglévő kiváló szakmai kapcsolatot méltatta, kiemelve, hogy az államtitkárság elkötelezett a parasportolók megbecsülésének elősegítésében.

A Magyar Paralimpiai Bizottságnak a világkupa megszervezésében a Magyar Vívó Szövetség is segítséget nyújtott, a sportági szakszövetség szakmai támogatása azonban nem csak a világverseny szervezésére korlátozódik, hanem a folyamatos közös felkészülés is segíti a parasportolók sikerét.

A világkupa helyszíneként szolgáló Hotel Eger&Park most is gondos házigazdája volt az eseménynek. A szálloda munkatársai mindenben segítették az ideális verseny körülmények megteremtését. A létesítmény hosszú idők óta elkötelezett partnere a Magyar Paralimpiai Bizottságnak és szívügyének tekinti a fogyatékossággal élők sportmozgalmának fejlődését, Eger Megyei Jogú Városa pedig pályázati forrásból tudott kisebb támogatást biztosítani az esemény sikeréhez.

Hajmási Éva a női tőr, A kategória elődöntőben. (Fotó: MPB)

A kerekesszékes világkupa kiemelkedő megvalósítását több, mint 400 önkéntes segítette, főképpen ez az egri középiskolák diákjainak jár köszönet a négy versenynapon való helytállásért.

Kerekesszékes vívóink alig két hét múlva, november végén bizonyíthatnak újra, a sportág kontinensviadalán, Lengyelországban.

A világkupa további eredményei.