Menüpontok

Díjazták az év paraúszóját és paraatlétáját, egy paralimpiai bajnokkal bővült a Magyar Úszó Hírességek Csarnoka

A 2022-es esztendő végéhez közeledve rendezte meg a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) az évzáró gálaestjét, ahol legkiválóbb sportolók és szakemberek részesültek elismerésben. Az idény legjobb paraatlétájának Ekler Lucát, míg paraúszójának Pap Biankát választották meg, a Magyar Úszó Hírességek Csarnokába új tagként választották be Becsey Jánost, paralimpiai bajnokot.

A hat paralimpián résztvevő úszó, először 1988-ban, Szöulban állt rajthoz és szerzett 200 vegyesen bronzérmet. Négy évvel később, Barcelonában 50 és 100 gyorson lett paralimpiai bajnok világrekorddal, 100 mellen pedig bronzérmes. Atlantában, a pontszerző helyeket csalódásként élte meg, így egy kis időre fel is hagyott a sportolással, de hamar visszatért a medencébe.  Sydneyben, a 200 vegyesen szerzett bronzzal bebizonyította, hogy még mindig az élmezőnyhöz tartozik. A 2008-as játékokat igazi bravúrként élte meg, utolsó paralimpiáján, 40 esztendősen is döntőbe jutott mindhárom számában. Becsey János paralimpiai szereplései mellett számos világ- és Európa-bajnoki érmet gyűjtött be hosszú sportolói karrierje során. Visszavonulását követően sem távolodott el a parasporttól és az úszástól, munkájával mai napig segíti a fogyatékossággal élők sportmozgalmának ügyét a Paralimpiai Bajnok Klubjának elnökeként. Eredményeinek köszönhetően több kitüntetésben is részesült, idén pedig az MÚSZ évzáró gálaestjén a Magyar Úszó Hírességek Csarnokának új tagjaként köszönthették a bajnokot.

Becsey János a MÚSZ évzáró gáláján. (Fotó: MÚSZ)

A gálaesten elismerésben részesültek a 2022-es év legjobb sportolói és szakemberei is. Az épekkel együtt díjazták Pap Biankát is, akit idén ismételten az esztendő paraúszójának kiáltottak ki. A Vasas SC sportolója a tavalyi paralimpián elért nagyszerű eredményeit követően idén is sikeresnek bizonyult, a Madeiran megrendezett Paraúszó Világbajnokságon Bianka 400 m gyorsúszásban és 100 m háton arany, míg 200 m vegyesen, valamint 100 m gyorson ezüstérmet szerzett. Szabó Álmos tanítványa, ezzel a teljesítményével a magyar delegáció legeredményesebb sportolója lett a vb-n.

A Magyar Atlétika Szövetség ebben az esztendőben is díjazta az év paraatlétáját, aki nem más lett, mint a paralimpiai bajnok Ekler Luca. A TFSE versenyzőjének idei fő versenyét, a világbajnokságot elhalasztották, de így sem maradt világcsúcs nélkül. Júniusban a párizsi Grand Prix-n, a T38-as kategóriában 5,82 métert ugrott, majd egy héttel később az épek részére rendezett hazai versenyen csupán két centivel maradt el az áhítatott hat métertől. Szalma László atlétája a vb elhalasztása ellenére is remekült teljesített, jövőre pedig Párizsban bizonyíthat a sportág világbajnokságán.

Balról jobbra: Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Ekler Luca, paralimpiai bajnok atléta, Szalma László, edző (Fotó: atletika.hu)

Forrás: atletika.hu, musz.hu