Menüpontok

Éremeső Varsóban, sziporkáztak a magyar kerekesszékes vívók az Európa-bajnokságon

Tizenegy érmet - három aranyat, három ezüstöt és öt bronzot – nyertek mieink a november 29. és december 4. között megrendezett paralimpiai kvalifikációs kontinensviadalon, Lengyelországban.

A delegáció első kimagasló sikerét Veres Amarilla párbajtőr A kategóriájában érte el. A hölgyek versenyén a magyar sportoló remek formában vívott, és megmutatta ellenfeleinek miért is lett Tokióban paralimpiai bajnok ebben a fegyvernemben. Az UTE versenyzője magabiztosan menetelt a döntőig, ahol lengyel Fidrych Martát 15:8 arányban győzte le és aranyérmes lett. De nem érte be egy egyéni medállal, ugyanis a kardozók versenyén bronzérmet szerzett. Ugyanebben a versenyszámban Hajmási Éva A kategóriában és Madarászné dr. Mező Boglárka B kategóriában szintén érdekelt volt. Mindketten egyaránt remekeltek és a harmadik, bronzérmet érő helyen végeztek az Európa-bajnokság ezen fegyvernemében. A női tőr A kategória versenyszámai során Hajmási Éva parádésan szerepelt és döntőbe jutott, ahol az olasz Mogos Andrea-val vívott szoros párharcot, végül a fináléból a Törekvés SE versenyzője került ki győztesen, 15:14 arányban győzött és sorozatban harmadik alkalommal lett a szám Európa-bajnoka. Krajnyák Zsuzsanna szintén érdekelt volt ezen fegyvernemben, azonban az elődöntőben a későbbi ezüstérmes állta útját, így bronzérmesként zárta a viadalt.

Veres Amarilla az egri kerekesszékes vívó világkupa párbajtőr versenyszámában (Fotó: MPB)

A férfiaknál Osváth Richárd 15:4-re nyert az olasz Lambertini Emanuele ellen a tőrözők fináléjában, teljesítményének köszönhetően a dobogó legfelső fokára állhatott fel. A pár héttel korábban rendezett egri kerekesszékes vívó világkupán bravúrt bemutató Tarjányi István újfent kiváló eredményt ért el kard B kategóriában. A nyíregyházi versenyző kiélezett viadalban csupán 15:14-re maradt alul a lengyel Casto Adrian-nal szemben, így ezüstérmesként végzett a tornán.

Az egyéni számok mellett csapatban is érdekeltek voltak mieink. A Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Veres Amarilla hármasából összeállított párbajtőrcsapat a fináléban a lengyelekkel vívott szoros párharcot, azonban 45:44 arányban alulmaradtak és ezüstérmesek lettek. Míg a Göttlinger Dániel, Osváth Richárd, Tarjányi István, Zsolnai Sándor révén kimagasló eredményt elérő férfi kardcsapat az olaszok ellen küzdött a döntőben, ahol 45:33-ra kikaptak, így a lányokhoz hasonlóan a második helyen végzetek.

Osváth Richárd az egri kerekesszékes vívó világkupa kard versenyszámában (Fotó: MPB)

A női tőrcsapat is ismét eredményesnek bizonyult és tovább gyarapította a magyarok érempalettáját. A Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsa, Madarászné dr. Mező Boglárka, valamint Nádasdy Anna kvartettje az elődöntőben Olaszország ellen kapott ki, így a bronzmérkőzésen Georgia ellen bizonyíthattak. A medálért folytatott küzdelem magyar sikereket hozott, a lányok 45:43 arányban győzedelmeskedtek és végeztek a harmadik helyen.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kifejezte örömét a Varsóban látott magyar eredményeket követően: „Büszke vagyok a vívóink elért eredményeire, valamint hálás vagyok az őket felkészítő szakemberek áldozatos munkájáért. Néhány héttel korábban Egerben, a világkupán újfent megtapasztalhattam milyen alázatos csapatról is van szó. Az ott megszerzett eredmények bizakodásra adtak okot az Európa-bajnokság kapcsán, most pedig minden előzetes várakozást felülmúltak a versenyzők. Fontos kiemelni, hogy a tét magas volt a kontinensviadalon, hiszen az eredmények már beleszámítanak a párizsi paralimpia kvalifikációjába. Elkápráztató és kimagasló siker a lengyel fővárosban elért megannyi eredmény, amik tovább növelik hazánk parasport mozgalmának érdemeit.” – összegezte gondolatait a sportvezető.

A magyar kerekesszékes vívó-válogatott a tizenegy medál megszerzésének köszönhetően az éremtáblázat harmadik helyen végzett a kontinensviadalon.

A Kerekesszékes Vívó Európa-bajnokság eredményei

Hajmási Éva öröme az Európa-bajnokságon (Fotó: Augusto Bizzi / IWAS)

Nyitókép: Hajmási Éva öröme a harmadik Európa-bajnoki cím elnyerését követően (Fotó:Augusto Bizzi / IWAS)