Menüpontok

Az Egyesült Államokban kezdték meg az esztendőt a kerekesszékes vívók

Az újév második hétvégéjén Washington D.C. adott otthont a sportág világkupaversenyének, ahol öt sportoló képviselte a magyar színeket. A január 14. és 17. között rendezett torna eredményei különösen fontosak, hiszen beleszámítanak a párizsi paralimpia kvalifikációba.

A viadal nyitó napján Krajnyák Zsuzsanna szerezte meg hazánk első érmét, tőr A kategóriában. A paralimpiai ezüst- és bronzérmes versenyző az elődöntőbe jutásért meg kellett vívjon honfitársával, Hajmási Évával, akit végül szoros csatában, 15:14-re múlt felül. A fináléért folytatott további küzdelem során azonban a hétszeres paralimpiai bajnok Yu Chui Yee (HKG) jobbnak bizonyult nála, 15:8 arányban tudott győzni. A Törekvés SE rutinos vívója így bronzérmesként végzett ebben fegyvernemben.

Krajnyák Zsuzsanna bronzérmes tőr, A kategóriában Washingtonban.

A női kardozók A és B kategóriájában tovább bővült mieink éremkollekciója. Hajmási Éva a tőr fegyvernemben elért ötödik helyet követően még eltökéltebben küzdött a dobogós helyezésért. A paralimpiai ezüst-és bronzérmes sportoló az elődöntőig megállíthatatlanul menetelt, ahol azonban Tibilashvili Nino (GEO) 15:14-re győzedelmeskedni tudott vele szemben, így ő is bronzérmes lett A kategóriában. Madarászné dr. Mező Boglárka ugyanezen fegyvernem B kategóriás párharcában remekelt, amelynek köszönhetően sorra győzte le riválisait. A Törekvés SE versenyzője a fináléba jutásért Irma Khetsuriani-val (ITA) küzdött meg, de 15:4-re kikapott és végül bronzérmesként zárta a világkupa szereplését.

Madarászné dr. Mező Boglárka bronzérmesként zárta a washingtoni világkupát.

A Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Veres Amarilla négyeséből összeállított női párbajtőrcsapat, a dél-koreaiak ellen kezdte meg a küzdelmet. A viadal a legvégsőkig kiegyenlített volt, azonban az ázsiai különítmény 45-39-re tudott nyerni. Mieink számára ezzel azonban nem ért végett a verseny, a hölgyek előbb az olaszokat 45:44-re, majd az amerikaiakat 45:39-re győzték le, így ötödik helyezettként fejezték be a csapatversenyt.  

A világkupa zárónapján a magyar válogatott különleges megtiszteltetésben részesült. A versenyen tiszteletét tette Takács Szabolcs, washingtoni magyar nagykövet. A diplomata a világversenyt követően hazánk küldöttségét a nagykövetségen látta vendégül, ahol együtt idézték fel az elmúlt esztendők magyar parasport sikereit.

A magyar kerekesszékes vívóválogatott és Takács Szabolcs nagykövet.

Az újév első világkupaversenyét a küldöttségünk három bronzérem, illetve számos előkelő helyezés megszerzésével zárta az Amerikai Egyesült Államokban.

A magyar kerekesszékes vívóválogatott eredményei:

Hajmási Éva – kard, A 3. hely, tőr, A 5. hely.

Krajnyák Zsuzsanna – tőr, A 3. hely, párbajtőr, A 13. hely

Madarászné dr. Mező Boglárka – kard, B 3. hely, tőr, B 13. hely, párbajtőr, B 16. hely

Veres Amarilla – kard, A 11. hely, párbajtőr, A 5. hely

Tarjányi István – kard, B 5. hely, párbajtőr, B 7. hely