Menüpontok

Kiderült, kiket választottak meg a 2022-es év fogyatékkal élő sportolóinak az M4 Sport – Az Év Sportolója Gálán

A Magyar Paralimpiai Bizottság által kijelölt szavazó testület ismét Pap Biankát választotta meg az év fogyatékos női, Kiss Péter Pált pedig az év fogyatékos férfi sportolójának, míg a női kerekesszékes vívóválogatottat újra az év fogyatékos csapataként jelentették be a Magyar Állami Operaházban.

A tavalyi esztendő számtalan sikert hozott a magyar fogyatékossággal élők sportmozgalmában, így a legjobbak kiválasztása komoly fejtörést okozott a voksolók számára. Az MPB és a fogyatékossággal élők sportszövetségei kategóriánként tíz-tíz jelöltet felsorakoztató listát állítottak össze, akiket a hazai neves sportszakemberek, közéleti személyek, sportújágírók rangsoroltak.

Az év fogyatékos női sportolója kategóriában Pap Bianka vehette át a díjat, aki az előző évben két aranyérmet és két ezüstérmet szerzett a paraúszó világbajnokságon. A Vasas SC sportolója 400 méteres gyorsúszásban és 100 méteres hátúszásban aratott győzelmet, míg további két ezüst medállal is bővítette palettáját, 200 méteres vegyesúszásban, valamint 100 méteres gyorsúszásban. Ezen eredményének köszönhetően a magyar válogatott legsikeresebb versenyzője lett a Madeiran megrendezett vb-n. „Nagyon meglepett, hogy idén is elnyertem ezt a díjat, hiszen Konkoly Zsófi hozzám hasonlóan két aranyérmet nyert a világbajnokságon és még világcsúcsot is úszott. A kijelölt voksoló testület tagjai tudnák megmondani, miért nekem szavazták meg ezt a díjat. Természetesen nagyon örülök neki és hatalmas megtiszteltetés számomra, ez az elismerés megkoronázta a világbajnoki szereplésemet és motivációt jelent, hogy ne adjam fel a kemény edzéseket.” – mesélte boldogan a paralimpiai bajnok. Az elismerést a felvidékről érkező Farkas Henrietta, 2019-ben a világ legjobb parasportolójának választott tizenegyszeres paralimpiai bajnok síelő, valamint Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke adták át.

Pap Bianka az Év fogyatékos női sportolója díjjal a kezében (Fotó: Árvai Károly / NSO)

A szlovák színekben korábban versenyző, napjainkban már visszavonult alpesi síző gyermekkorában a magyar határtól nem messze, Hárskúton nőtt fel. Gyengénlátóként született, azonban sosem hagyta, hogy ez befolyásolja mindennapjait. Gimnazista korában ismerkedett meg a síeléssel, amikor osztálytársaival próbálhatta ki a sportágat. Az élmény azonnal magával ragadta, így kezdett bele a versenysportolásba. A láttássérültek legenyhébb, B3-as kategóriájába sorolták be, azonban vezető (guide) segítségével indulhatott versenyeken. A szlovák parasportoló 2009 és 2022 között tizenegy paralimpiai bajnoki címet, tizenhat világbajnoki címet szerzett lesiklásban, szlalomban, óriás szlalomban, szuper óriás szlalomban és kombinált versenyben. Ezen elkápráztató eredményeinek elismeréseként 2019-ben a Laureus Gálán, a sportolói Oscar-díjként is számon tartott Laureus-díjat az év fogyatékos sportolója kategóriában neki ítélték oda, majd ugyanezen évben a világ legjobb parasportolójának választották. Hihetetlen sportolói pályafutását a 2022-es pekingi téli paralimpiát követően fejezte be, így időt tudott szakítani az 65. M4 Sport – Az Év Sportolója Gálára, ahol díszvendégként vett részt.

Farkas Henrietta és Szabó László a díj átadását megelőzően (Fotó: MSÚSZ)

A nehezítő körülmények ellenére, újabb nagyszerű évet zárt Kiss Péter Pál, aki a parakajak-kenusok tavalyi világ- és Európa-bajnokságáról is bajnokként térhetett haza. A Budapesti Honvéd Sportegyesület sportolója az év elején hosszan elhúzódó sérüléssel küzdött, majd az első nemzetközi versenye előtt megbetegedett. A felépülését követően először a világbajnokságon, a KL1 200 méteres futamban nem talált legyőzőre, majd néhány héttel később, az Európa-bajnokságon újabb bajnoki címét ünnepelhetette. A fiatal sportoló példás eredményeinek elismeréseként vehette át az év fogyatékos férfi sportolójának járó díjat. „Mondhatni ez már egy trilógia számomra, de természetesen nagyon megtisztelő érzés, hogy ismét nekem ítélték meg ezt a díjat. Egyfajta megerősítést jelent, hogy valamint jól csinálok a kajak-kenuspotban, reményeim szerint ez még sokáig tudom folytatni. Az idei világbajnokság már bele fog számítani a párizsi paralimpia kvalifikációjába, azonban mellette az Európa-bajnokságra, világkupákra és nem mellesleg az érettségire is készülök.” – árulta el a harmadik alkalommal megválasztott év fogyatékos férfi sportolója. Az ifjú paralimpiai bajnoknak Ivánka Mária négyszeres sakkolimpiai ezüstérmes, valamint Weltner Györgyné Ivánkay Mária, a Nemzet Sportolója, nyolcszoros siketlimpiai bajnok adta át a ZEMA-trófeát.

Kiss Péter Pál harmadik alkalommal vehette át az Év fogyatékos férfi sportolójának járó elismerést (Fotó: MSÚSZ)

A női kerekesszékes vívóválogatott évről évre szállítja hazánk számára a legszebb sportsikereket, ez 2022-ben sem alakulhatott másképp. A sportág Európa-bajnokságán a Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka és Veres Amarilla hármasából összeállított párbajtőrcsapat ezüstérmet, míg Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, valamint Nádasdy Anna kvartettje tőr csapatban bronzérmet szerzett Varsóban. A szavazó testület a kimagasló teljesítményük elismerése gyanánt választotta meg őket a 2022. év fogyatékost csapatának. „Nagyon szépen köszönjük mindenkinek, aki ránk szavazott. Nagyon szép évet zártunk, de maradt még bennünk tartalék. Idén nagyon fontos évünk lesz, ahogy jövőre is, hiszen közeledik a paralimpia és olimpia, úgyhogy hajrá Párizs2024!” – mondta el az Operában Hajmási Éva, miután a csapat nevében átvette az elismerést. Az év fogyatékos csapatának járó kitüntetést Hoffmann Judit, paralimpiai bajnok úszó és dr. Kósa Ádám, a Nemzetközi Siketlimpiai Bizottság elnöke adták át a vívóknak.

A Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) ebben az évben is az ép, és fogyatékossággal élő sportolókat felkészítő edzőket egy kategóriába jelölte. Az év legjobb tíz trénere között Pruzsina Istvánt is jelölték, aki Kiss Péter Pál világ- és Európa-bajnok, valamint Juhász Tamás Eb-aranyérmes kajak-kenus sportolók felkészítését is segítette.

A női kerekesszékes vívóválogatott (balról jobbra: Veres Amarilla, Madarászné dr. Mező Boglárka, Nádasdy Anna, Krajnyák Zsuzsanna és Hajmási éva). (Fotó: MSÚSZ)

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a gálát követően kihangsúlyozta az előző év feledhetetlen pillanatait: „Az ép- és fogyatékkal élő sportolók idén nyolcadik alkalommal, új színfalak között, az Operaházban ünnepelhették meg az elmúlt év dicsőséges eredményeit. A tokiói paralimpián elért felemelő sikereket követően magasan volt a léc 2022-ben, azonban a fogyatékossággal élők sportmozgalmának kiemelkedő alakjai újfent bebizonyították, miért is tartoznak a világ legjobbjai közé. Köszönöm szépen nekik és felkészítőiknek, hogy rendíthetetlen eltökéltséggel készülnek fel minden versenyükre, ezzel is dicsőséget szervezve Magyarországnak.” – összegezte gondolatait a sportszervezet vezetője.

Az M4 Sport – Az Év Sportolója Gála eddigi fogyatékkal élő sportolóinak díjazottjai:

Az év fogyatékos női sportolója

2015 - Gyurkó Alexandra, szervátültetett úszó

2016 - Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívó

2017 - Krajnyák Zsuzsanna, kerekesszékes vívó

2018 - Gyurkó Alexandra, szervátültetett úszó

2019 - Ekler Luca, paraatléta

2020 - Berente Judit, szervátültetett sífutó, biatlonista

2021 – Pap Bianka, paraúszó

2022 – Pap Bianka, paraúszó

 

Az év fogyatékos férfi sportolója

2015 - Gelencsér Róbert, szervátültetett atléta

2016 - Tóth Tamás, paraúszó

2017 - Osváth Richárd, kerekesszékes vívó

2018 - Gelencsér Róbert, szervátültetett atléta

2019 - Kiss Péter Pál, parakajakos

2021 – Kiss Péter Pál, parakajakos

2022 – Kiss Péter Pál, parakajakos

Az év fogyatékos sportcsapata 

2015 - Férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott

2016 - Női kerekesszékes vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla)

2017 - Női kerekesszékes vívóválogatott (Krajnyák Zsuzsanna, Dani Gyöngyi, Veres Amarilla, Fóris Erika, Hajmási Éva)

2018 - Női kerekesszékes vívóválogatott (Madarászné dr. Mező Boglárka, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla, Dani Gyöngyi)

2019 - Férfi speciális olimpiai kosárlabda-válogatott (Velkei István, Nagy Lajos, Prácser Roland, Hőbenreich Zsolt, Benhart Dávid, Farkas Beatrix Erika, Varga Szabolcs József, Csuti Norbert, Dudás Dávid, Szűcs Sándor)

2021 – Női kerekesszékes tőrcsapat (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, és Madarászné dr. Mező Boglárka)

2022 – Női kerekesszékes tőrcsapat (Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Madarászné dr. Mező Boglárka, Nádasdy Anna és Veres Amarilla)

Fotók:  MSÚSZ