Menüpontok

Letették az esküt a Magyar Szervátültetett Csapat tagjai

A szervátültetés nemcsak egy életmentő beavatkozás, hanem egy új élet kezdete is. A szervátültetettek nemcsak hálásak a donoroknak és az orvosoknak, hanem büszkék is arra, hogy újra aktív és teljes értékű tagjai lehetnek a társadalomnak. Ezt bizonyítják a Szervátültetettek Világjátékán, ahol a sportolók nemcsak a fizikai erőnlétüket, hanem az akaraterejüket és a lelki erejüket is megmutatják.

A Szervátültetettek Világjátéka egy olyan esemény, amely összehozza a világ különböző országaiból érkező szervátültetett sportolókat, akik közös céllal indulnak: megmutatni, hogy a szervátültetés után is lehet sportolni, versenyezni és győzni. A Világjáték egyben egy üzenet is a világnak: a szervdonáció életet ment!

Idén áprilisban Ausztráliában, Perth-ben kerül sor a XXIV. Szervátültetettek Világjátékára (World Transplant Games), amelyre 31 magyar sportoló utazik el. A magyar csapat tagjai között van 19 vese-, 6 máj-, 3 csontvelő- és 3 szívátültetett sportoló, akik 11 sportágban (asztalitenisz, atlétika, bowling, darts, kerékpár, petanque, squash, tenisz, tollaslabda, úszás, virtuális triatlon) indulnak.

A Magyar Szervátültetett Válogatott ünnepélyes eskütételét április 1-jén tartották meg a Magyar Sport Házában. Az eseményen beszédet mondott Märcz Tamás az NSÜ Sportszakmai Támogatáskezelői és Módszertani igazgatója, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület elnöke és Berente Judit, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke is.

25 év a Szervátültetettek Sportjában-díj
2017-ben, a magyar szervátültetett sport 30 éves jubileumának kapcsán egy díjat alapított a Szövetségünk. A díjat a Világjátékokat megelőző eskütételen adományozza a Szövetség olyan sportolóknak, akik hosszú ideje oszlopos tagjai a szervátültetett válogatott csapatnak, és eredményeikkel példaképei lehetnek a többi szervátültetett számára.

A 25 év a Szervátültetettek Sportjában-díjat ebben az évben Orbán Attila kapta.
Attila 1993 óta veseátültetett. 1995-ben, Manchesterben vett részt először nemzetközi versenyen. Atlétikával és tollaslabdával próbálkozott. Az első világjáték bronzérmét 1997-ben Sydneyben szerezte. Aztán az 1999-ben megalakult röplabda csapat tagja lett, 1999 óta a háromszoros arany, háromszoros ezüst és négyszeres bronzérmes röplabdacsapat meghatározó tagja. Egyéni sportágában, a tollaslabdában a legjobb eredménye 2003-ban Nancyban 2. hely, majd a 2019-es Világjátékon Newcastle-ben bronzérmes lett. A díjat Berente Judit, Magyar Szervátültetettek Szövetségének elnöke adta át.

A Világjáték története 1978-ban kezdődött, amikor az angliai Porthmouthban megrendezték az első „Transzplantáltak Olimpiáját”. Azóta több mint 20 alkalommal került sor a világversenyre, amelyen több ezer szervátültetett sportoló vett részt. A Világjáték szervezője a World Transplant Games Federation (WTGF), amelynek célja, hogy népszerűsítse és támogassa a szervátültetettek sportját, valamint felhívja a figyelmet a szervdonáció fontosságára. A magyar szervátültetett válogatott 1987 óta vesz részt rendszeresen a Világjátékon, és az elmúlt években kiemelkedő eredményeket ért el. A magyar csapat 1999-ben hazai pályán rendezte meg a világversenyt, amelyen 28 ország 800 sportolója vett részt. A magyarok akkor 5 arany-, 7 ezüst- és 9 bronzérmet szereztek. Azóta is folyamatosan az első öt ország között végeznek a nemzetek összesített pontversenyében.

Forrás és képek: trapilap.hu