Menüpontok

Vágják a centit a parasportolók: 500 nap múlva kezdetét veszi a párizsi paralimpia

A francia fővárosban 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a fogyatékos sportmozgalom legnagyobb eseményét, a paralimpiai játékokat, amelyen 22 sportágban 4400 versenyző vesz részt, akiket közel ugyanennyi edző, sportszakember, segítő és bíró kísér el a játékokra. A Magyar Paralimpiai Csapat megkezdte a kvótaszerzést és időarányosan kiválóan áll.

A legutóbbi paralimpián, amelyet 2021-ben, Tokióban rendeztek meg, hazánkat 38 sportoló képviselte. A csapat minden idők holtversenyben legsikeresebb szereplése után - 7 arany, 5 ezüst és 4 bronz, 18. hely a nemzetek éremtáblázatán - készül a pontosan 500 nap múlva megkezdődő párizsi játékokra.

Hazánk parasportolói ezidáig három országkvótát szereztek: egyet kerékpárban, kettőt pedig sportlövészetben. A legtöbb versenyzőnk számára ebben az esztendőben nyílik lehetőség kiharcolni a paralimpiai részvételt a nemzetközi viadalokon nyújtott sikeres szereplésekkel. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) - a sportági szövetségek vezetőivel és szakembereivel egyetértésben - 17 sportág versenyzői esetében tartja lehetségesnek a paralimpiai részvételt.  Az előzetes felmérések alapján hazánk delegációjának létszáma meghaladhatja az 50 sportolót, amely minden idők legnagyobb Magyar Paralimpiai Csapata lehetne.

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szabó László kiemelte a közelgő játékok fontosságát, valamint felidézte a japán fővárosban elért sikereket is: „Furcsa belegondolni, hogy alig másfél éve még Tokióban versenyzett a magyar csapat, és máris karnyújtásnyi távolságban van a párizsi paralimpia. A sportolók magasra tették a lécet, összesített eredményével a tokiói csapat a magyar parasport Aranycsapatává vált.

A feladat egyértelmű: minden idők legnagyobb csapatával minden idők legjobb eredményét szeretnénk elérni a jövő évi paralimpián. Köszönet illeti Magyarország Kormányát, a Honvédelmi Minisztérium sportállamtitkárságát, amely biztosítja a felkészüléshez a forrásokat. Köszönöm a sportági szövetségek és a sportegyesületek vezetőinek, munkatársainak, hogy közösen dolgozhatunk velük a magyar parasport sikereiért. Elhivatott edzőink, sportszakembereink vannak és sikerre éhes sportolóink, a legszebb reményeket fogalmazhatjuk meg. És azt is köszönöm, hogy a magyarok, honfitársaink egyre nagyobb szeretettel, megbecsüléssel és figyelemmel fordulnak a fogyatékos sportolók felé. Kérem, ne adják fel ezt a jó szokásukat, ezek a srácok és lányok igazán megérdemlik!

A párizsi játékok szervezői kezdeményezésében mintegy 7.000 francia oktatási intézmény egymillió tanulója vesz részt iskolai foglalkozásokon és ismerkedik meg a parasportolók lehetőségeivel. A szervezők célja az volt, hogy a diákok minél közelebbről ismerjék meg azokat az értékeket, amelyeket a paralimpia képvisel, valamint  szeretnék felhívni a figyelmet a fogyatékkal élők társadalmi integrációjának fontosságára is.

A Magyar Paralimpiai Bizottság és tagszervezetei 2018 óta minden év február 22-én, a Magyar Parasport Napján az óvodákat, az iskolákat, a felsőoktatási intézményeket és az önkormányzatokat kérik fel arra, hogy szervezzenek a fogyatékos sportmozgalmat bemutató, népszerűsítő programokat. Idén közel 500 intézményben és településen soktízezren vettek részt a Magyar Parasport Napi eseményeken.

A következő hónapokban a magyar parasportolók világversenyek tucatjain vesznek részt annak érdekében, hogy biztosítsák helyüket a párizsi paralimpián, a Magyar Paralimpiai Csapatban