Menüpontok

Ekler Luca vb szintet futott a Budapest Openen

Frissítve: 2023.05.30. 10:15

Az Ikarus BSE Atlétikai Pályán megrendezett Budapest Open – Schulek Ágoston Emlékversenyen első alkalommal szerveztek parasportolók számára is versenyszámokat.

Bizonyos paralimpiai kategóriák atlétáinak eddig volt lehetősége versenyezni ép társaikkal, azonban az ülő dobóatléták először vehettek részt a rangos hazai atlétikai versenyen.

Az idei párizsi világbajnokságra biztosan utazó Ekler Luca távolugrásban magabiztosan szerepelt, 574 cm-es eredményével, az idei legjobbját megugorva, a nyolcadik helyen végzett. A TFSE versenyzője az utolsó sorozatot követően 200 méteres síkfutásban állt rajthoz és egyéni csúcsot futva, 26,02 másodperccel ezen a távon is teljesítette a paraatlétikai világbajnokságon való induláshoz szükséges szintidőt. Ezzel paralimpiai bajnok atlétánk távolugrásban, 100, 200, és 400 méteres síkfutásban is ott lesz a paraatléták idei legrangosabb versenyén, Párizsban.

A világbajnoki keret többi tagja is remek formában versenyzett, Szőllősi István (Váci Reménység SE) súlylökésben elért 13,74 méteres eredménye az abszolút második helyezéssel ért fel. A paralimpiai ezüstérmes középtávfutónk, Biacsi Ilona (SZVSE) 800 méteren 2:22,42-es idővel hangolódott a fő versenyszámára, az 1500 méteres síkfutásra, ahol 5:05.20-as teljesítményével megfutotta idei legjobbját. Bessenyey Zoltán (TFSE) ülő diszkoszvetésben 13,84 méterre javította az egyéni csúcsát, ezzel megerősítve helyét a világbajnoki utazó csapatban, ahogy Nagy Ambrus (Váci Reménység SE) is, aki súlylökésben 7,13 méterrel, szintén egyéni rekordot állított fel. A vb-keretet szintén erősítő Takács Adél (Szegedi RSC) új egyéni csúcsot jelentő 5.08 méteres kísérletével remekelt távolugrásban.

A hazai paraatlétikai csapat versenyzői a két napos versenyen több ízben is szebbnél szebb eredményeket értek el. A válogatott közel egy évvel a párizsi paralimpia előtt utazhat a francia fővárosba, ahol július 8. és 17. között rendezik meg a sportág világbajnokságot.

A Budapest Open – Schulek Ágoston Emlékverseny hivatalos verseny eredményei itt találhatók.

Fotó: MPB, Ekler Luca, Bessenyey Zoltán