Menüpontok

Magyar közönség előtt sziporkáztak a magyar parakajak-kenusok

A Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központ adott otthon az ICF Gyorsasági és Parakajak-Kenu Világkupának május 11. és 14. között. A nyolc főből álló delegáció tagjai kimagaslóan teljesítettek a mezőnyben, két ezüst- és három bronzérem megszerzésével.

A csapat első jelentősebb sikerét Suba Róbert (MVM Szeged) szerezte, aki a Rio de Janeiro-i paralimpián ezüstérmet szerzett KL1 – 200 méteres futamban. A paralimpikon ezúttal is jelentős bravúrt ért el versenyszámában, gyors tempót diktálva haladt át másodikként a célon, majd állhatott a dobogó második fokára. A férfiak KL1 – 200 méteres versenyétől ezalkalommal távol maradt Kiss Péter Pál, aki érettségi vizsgái miatt nem szállt hajóba. Azonban edzőstársa, Juhász Tamás igyekezett a tőle telhető legjobb eredményt elérni a hazai szurkolók előtt. A rutinos sportoló nem hagyta cserben a lelátókon ülőket és az izgalmas futam döntőjében Suba Róbert mögött a harmadik, bronzérmet jelentő helyen végzett. A két magyar versenyző VL2 – 200 méteres futamban sem okozott csalódást, Tamás Európa-bajnokhoz méltóan remekelt és másodikként, míg Róbert tartva a tempót az élmezőnnyel harmadikként érkezett be.

"Belülről jónak tűnt nekem, a rajtom megint egy kicsit lassabba volt, de száztól elkezdtem szerencsére fölfelé jönni. Ilyenkor szerintem egyfajta csőlátással haladok, nem nagyon tudom figyelni a mellettem lévőket, így nem láttam sokszor azt sem, hogy hol jár a portugál. Ahhoz képest, hogy még nagyon az elején vagyunk a szezonnak, elégedett vagyok ezzel a helyezéssel." – nyilatkozta a Juhász Tamás a Magyar Kajak-Kenu Szövetségnek (MKKSZ) a VL2 – 200 méteres futam után.

Juhász Tamás egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett a szegedi vk-n (Fotó: Szalmás Péter)

A hölgyek is rendre szállították a szebbnél szebb eredményeket a szegedi Maty-éren. A paralimpiai bronzérmes Varga Katalin Eszter remek formában érkezett a világkupára, így célba is vette a dobogós helyezés megszerzését. A KL2 – 200 méteren érdekelt versenyző újabb nagyszerű eredmény tudhat magáénak, hiszen brit riválisaival szemben magabiztosan evezett a legvégsőkig, aminek köszönhetően bronzérmet szerzett.

„Abszolút boldog vagyok, bár sajnos nagyon sokat kellett kormányozni a hajót, úgyhogy sok lassító tényező is volt, a versenyben, de összességében nagyon elégedett vagyok ezzel a bronzéremmel. Még egy rendes időmérésünk sem volt az időjárást tekintve, sajnos előfutamunk sem volt, így egyáltalán nem tudtam mire számítsak. Azt gondolom, hogy nagyon sok van még ebben, a technikámon mindenképp javítanom kell, illetve a hajó belső szerelékeiben is kell még javítanunk egy-két dolgot.” – mesélte az MKKSZ-nek a bronzérem megszerzése után Varga Katalin.

Varga Katalin Eszter a rossz időjárási körülmények ellenére bronzérmet szerzett Szegeden (Fotó: Szalmás Péter)

Hajdu Botond szövetségi kapitány által összeállított kerettagok szépen teljesítettek a világkupán, az éremszerzők mellett további jelentős sikerek is születtek: KL2-ben Boldizsár Dalma hetedikként. KL3-ban Molnár Nikoletta kilencedikként, míg a férfiaknál KL2-ben világbajnok Rozbora András a B-döntőben hatodikként ért célba. A szegedi nemzetközi versenyen újoncokat is avatunk, Licsicsányi Csenge és Boldizsár Dalma életük első nemzetközi versenyén bizonyíthattak.

A magyar parakajak-kenu válogatott a nemzetek rangsorát tekintve a hatodik helyen végzett a szegedi vk-n, két két ezüst- és három bronzérem megszerzésével.

További eredmények: https://memosoft.spotfokus.com/timetable/index.php?page=eventdetail&folder=85&gmt=2&gmt2=-120

Nyitókép: Szalmás Péter