Menüpontok

Óriási siker, 74 éremmel tértek haza a Speciális Olimpikonok

Az összesen 77 sportolót számláló magyar küldöttség 32 aranyérmet, 26 ezüstéremet, 16 bronzérmet és számtalan értékes helyezést szerzett a Speciális Olimpia Nyári Világjátékokon, Berlinben.

A 15 sportágból 10 szakág ünnepelhetett aranyérmet; a legtöbb medált, összesen tizenkilencet, a tornászok szerezték, őket követik a görkorcsolyázók tizenkét érem begyűjtésével. Csapatsportágakban is jeleskedtek mieink, a kézilabdázók és labdarúgók révén egyaránt egy-egy ezüstérem született, míg a kosárlabdázók a dobogó harmadik fokára álltak fel. Hazánk delegációjának további sikereihez az asztalitenisz, az atlétika, a bocsa, a bowling, az erőemelés, a judo, a kerékpár, a tenisz, a tollaslabda és az úszás szakágak értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott versenyzői is egyaránt hozzájárultak.

A magyar csapat ünnepélyes fogadásán  a sport összetartó szerepét hangsúlyozta Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár: "Nehézségekkel terhelt világunkban van valami, ami összeköt, egységet kovácsol, és ez a sport" - hangsúlyozta Schmidt Ádám, majd megköszönte a szülőknek és a családtagoknak, hogy a kezdetektől ott álltak a gyerekek mellett és segítették őket, hogy megvalósíthassák álmaikat és kiemelte szerepüket a versenyzők sikereiben.

Az esemény hangulatát felidéző kisfilm megtekintése után elhangzott, hogy a vasárnap véget ért, sorrendben 16. világeseményen 190 ország 7000 sportolója vett részt. A családtagok, hozzátartozók mellett 9000 családtag, 4000 VIP vendég, 300 000 néző és 20 000 önkéntes tette tiszteletét a világeseményen, amely június 15. és 25. között zajlott a német fővárosban.

A Magyar Paralimpiai Bizottság Köztestület szívből gratlulál a játékokon résztvevő sportolóknak, edzőknek és szakembereknek!

Forrás: Magyar Speciális Olimpia Szövetség, MTI
Fotók: eM. Soós György