Menüpontok

Célkeresztben a világbajnokság, egy hónap múlva a paraíjászoké a főszerep

A tavalyi mozgalmas évet követően idén sem tétlenkednek a paraíjászok, július 17. és 23. között rendezik a világbajnokságot Plzenben. A cseh városban nem ez lesz az első alkalom, hogy a sportág számára nemzetközi versenyt rendeznek, legutóbb, 2018-ban kontinensviadalon vehettek részt ott Európa legjobbjai. 

Magyarországot a paralimpiai ötödik helyezett Gáspár Tamás (MESE) egyedüli versenyzőként képviseli. Az Angliában élő és ott készülő sportoló a W1-es kategóriában a 2022-es Európa-kupán már bizonyított, amikor is szoros csatában végzett az ezüstérmet jelentő helyen. Tamásnak tavaly az Ek mellett további lehetősége is volt bizonyítani nemzetközi porondon, a 2022-es Európa-bajokság W1-es kategóriájában nyolcadik, míg ugyanezen kategória világbajnokságán kilencedik helyen zárt. A magyar versenyző új felkészülési módszert követ edzőjével, Merry Natalie Victoriával, akinek segítségével szeretné elérni eddigi legjobb világbajnoki szereplését. 

Gáspár Tamás (W1) célba vette a párizsi paralimpiát. (Fotó: MTI)

A paralimpikon legutoljára a csehországi Nove Mesto városában rendezett világkupán hangolódott a közelgő vb-re. Akkor a selejtezőben ötödik helyen zárt, összesen két körrel lemaradva török riválisával, Aydin Yigit Caner-rel szemben. Ezzel a magyar íjász nem került a négy kiemelt közé, így az egyenes kiesési szakaszban kellett bizonyítania. Az első fordulóban 135:86 arányban verte az indiai Dalal Naveen-t, majd a negyeddöntőben revansot tudott venni a selejtezőből negyedik kiemeltként továbbjutó törökkel szemben. A kiélezett párharc 137:137-es döntetlen állását követően szétlövés döntött kettőjük között, melyben Gáspár Tamás 9:8-ra győzte le ellenfelét. A fináléba jutásért a világcsúcstartó cseh Drahoninsky Davidtól 133:138 arányban vereséget szenvedő magyar parasportoló a bronzmérkőzésen a török Hekimoglu Bahattin ellen küzdött a dobogós hely megszerzéséért. A viadal azonban a közel-keleti származású versenyző győzelmével ért véget, miután 139:134-re nyerni tudott Gáspár Tamás ellen.

Nyitókép: MTI