Menüpontok

Egy hónap múlva eldördül a rajtpisztoly, jön a paraatlétikai világbajnokság

Közel egy évvel a párizsi paralimpia előtt utazhatnak paraatlétáink a francia fővárosba, ahol július 8. és 17. között rendezik meg a világbajnokságot. A szervezők összesen 171 versenyszámot – 77 női, 93 férfi és egy vegyes – bonyolítanak majd le a Sébastien-Charléty Stadionban.

Paraatlétikában utoljára 2019-ben, Dubaiban rendeztek világbajnokságot, ezt követően a járvány folyamatos halasztásra és újratervezésre kényszerítette a szervezőket. A magyar válogatott az előző vb-ről egy arany-, két ezüst- és egy bronzéremmel tért haza, ezzel régen nem látott sikereket elérve. 

Legeredményesebb paraatlétánk Ekler Luca (TFSE), aki 2019-ben világbajnoki csúccsal nyerte meg a T38-as kategória távolugró versenyét, majd 100 méteres és 200 méteres síkfutásban is ezüstérmet szerzett. Szalma László - a kétszeres fedettpályás Európa-bajnok távolugró - tanítványának célja nem más, mint megvédeni bajnoki címét, amelyre jó esélyei is vannak, miután ő tartja a távolugrásban a világrekordot 5.98 méteres ugrásával. 

 

Ugyancsak rajthoz állnak - a T20-as kategóriában - a Biacsi ikrek, Ilona és Bernadett, akik már hosszú évek óta szállítják a szebbnél szebb eredményeket a magyar parasportnak. Az SZVSE versenyzői, a sokszoros paralimpikonok számos nemzetközi versenyen értek már el rangos sikert, a 2019-es világbajnokságon pedig Ilona világbajnoki bronzérmes, testvére pedig negyedik helyezett lett. Az azóta eltelt időszakban új edző, a korábbi fedettpályás Európa-bajnoki bronzérmes középtávfutó Zemen János irányítja a felkészülésüket, biztató esélyekkel néznek a lányok a párizsi vb elé. 

A paraatléta válogatott tagjai között szerepel majd az Európa-bajnoki ezüstérmes Keresztesi Erika (Váci Reménység SE), aki a Biacsi ikrekhez hasonlóan T20-as kategóriában, középtávfutó számokban remekelhet és szintén Zemen Jánossal készül a vb-re. A dobók közül Magyari Zoltán paralimpiai hatodik helyezett sportolója, Szőllősi István (Váci Reménység SE), az F20-as, míg Jancsik László tanítványa, Nagy Ambrus (Váci Reménység SE), az F33-as kategóriában ragad súlygolyót. A fiatal, mindössze 20 éves Takács Adél (Szegedi RSC) Szabó Erzsébet edző segítségével készül élete első világbajnokságára, ahol T20-as kategóriában távolugrásban jeleskedhet.  A rutinos versenyzők mellett új magyar paraatléták is debütálnak a vb-n. Luterán Petra T47-es kategória 100, 200, valamint 400 méteres síkfutás versenyszámában és távolugrásban állhat rajthoz, míg Bessenyey Zoltán az F52-es diszkoszvetők között remekelhet.

A paraatlétikai világbajnokság első négy helyezettje országkvótát szerez a következő paralimpiai játékokra, amelyet Párizsban rendeznek meg 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között.