Menüpontok

Remek eredmények a Paraúszó Országos Bajnokságon, kiélezett párharcok a parakajak-kenusok válogatóján

A parakajak-kenusok hazai válogatóversennyel, míg a paraúszók országos bajnoksággal folytatták a felkészülésüket a közelgő rangos nemzetközi viadalokra.

Két hónappal a manchesteri Paraúszó Világbajnokság előtt rendezte meg a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) a paraúszók országos bajnokságát Sopronban. A vb-re utazó keret tagjai közül Hotz Csenge, Iván Bence, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Száraz Evelin és Tar Réka is remek időeredményeket értek el. A rutinos sportolók mellett az utánpótlás korú úszók is medencébe ugrottak. Az épekkel közösen tartott sporteseménnyel a MÚSZ és az MPB újabb lépést kívánt tenni a sportág megfelelő integrációja felé.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kiemelte, hogy az integritás az egyetlen helyes irány: „Erősíti ez a két közösség egymást, a parasportolók és az ép sportolók közössége.” Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke elmondta, hogy „példaértékű az, hogy a Sopron Opennel egyidejűleg került megrendezésre a Paraúszó Országos Bajnokság.”

A Paraúszó Országos Bajnokság hivatalos jegyzőkönyve

A világ legjobb paraúszói idén nyáron Manchesterbe utaznak, ahol július 31. és augusztus 6. között rendezik a világbajnokságot.

Forrás: Yeta Photo

A parakajak-kenusok első válogatóversenyére Szolnokon került sor.  Az indulók közül hiányzott a paralimpiai, világ- és Európa-bajnok Kiss Péter Pál, azonban a paralimpiai bronzérmes Varga Katalin remekül teljesített KL2 – 200 méteren. Míg a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert és az Európa-bajnok Juhász Tamás párharca ezúttal is izgalmas futamokkal végződött. KL1 – 200 méteren a két versenyző közül utóbbi ért elsőként célba, viszont VL2 – 200 méteren fordított volt a helyzet, és Suba Róbert győzött. 

A válogató legnépesebb versenyszáma a férfi KL3 - 200 méter volt, ahol Kiss Erik sérüléséből visszatérve hozta a kötelezőt és nyert. Női VL3-ban Molnárné Tóth Julianna, VL2-ben Boldizsár Dalma, KL3-ban Molnár Nikolett, a férfiak KL2 versenyén pedig Rozbora András diadalmaskodott.

A válogatóverseny második fordulóját június 17-én rendezik, Szegeden. A viadalt követően kerül kijelölésre a magyar parakajak-kenu válogatott teljes létszáma és névsora az idei Európa-bajnokságra és világbajnokságra.

Forrás: Szalmás Péter / MKKSZ

Forrás: MKKSZ, MÚSZ