Menüpontok

Ekler Luca megvédte világbajnoki címét távolugrásban, Luterán Petra döntős 400 méteren

A T38-as kategória magyar paralimpiai bajnoka esélyesként győzött a párizsi világbajnokságon. A magyar atléta vb-rekordot jelentő 5.77 méteres ugrásával utasította maga mögé a mezőnyt, a második helyen a brit Olivia Breen (5.04 m), míg a harmadik helyen a német Nele Moos (4.65 m) végzett.

A TFSE parasportolója révén két nappal korábban már megszületett a válogatott első érme. Akkor 100 méteres síkfutás T38-as kategóriájában állt rajthoz és ért másodikként célba. Eddigi eredményeinek köszönhetően a delegáció két medált és egy paralimpiai országkvótát zsebelt be a francia fővárosban.

Ekler Luca megvédte 2019-es világbajnoki címét Párizsban (Fotó: IPC)

A délután során még Szőllősi István F20-as kategória súlylökés versenyszámában szerepelt, ahol a javuló formájának köszönhetően megközelítette. az egyéni csúcsát. A paralimpikon dobóatléta a döntőben mindvégig kiegyensúlyozottan szerepelt és végül a kilencedik helyet szerezte meg 13.60 méteres lökésével.

A délelőtti versenyprogramban Luterán Petra 400 méteres síkfutás T47-es kategória időelőfutamában bizonyított. A sportoló magabiztosan teljesítménnyel, új egyéni csúccsal kvalifikálta magát a fináléba, amelyre péntek kora este kerül sor. Petra korábban az épek között magasugrásban versenyzett, 2014-ben az ifjúsági olimpiai játékokon végzett negyedikként. A tavalyi esztendőben egy baleset következtében amputálni kellett bal karját, azonban már ekkor elhatározta, hogy paraatlétaként folytatja a versenyzést. Néhány hónappal a felépülését követően kivívta magának a lehetőséget, hogy a világbajnokságon szerepeljen, ahol a 400 méteres síkfutás mellett 100, 200 méteres és távolugrásban indul.

Luterán Petra idei legjobb időeredményével (1:00.10) jutott be a 400 méteres síkfutás T47-es kategória döntőjébe (Fotó: Grégory Picout)

Hazánk ezidáig négy országkvótát szerzett a jövő évi paralimpiára: egyet-egyet atlétikában és kerékpárban, kettőt sportlövészetben. A játékokat 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

A WPA Paraatlétikai Világbajnokság július 8-tól 17-ig tart, amelyen hazánkat kilenc versenyző képviseli.

A világbajnokság magyar érdekeltségű versenyszámairól a Magyar Paralimpiai Csapat facebook és instagram oldalán naprakész tájékoztatást adunk.  

A világbajnokság élő közvetítését a Paralympic Games youtube csatornáján és facebook oldalán.