Menüpontok

Gáspár Tamás a paraíjász világbajnokságon bizonyíthat

A tavalyi mozgalmas évet követően idén sem tétlenkednek a sportág legjobbjai, akik július 17. és 23. között Plzenben remekelhetnek. A cseh városban nem ez lesz az első alkalom, hogy a sportág számára nemzetközi versenyt rendeznek, legutóbb, 2018-ban kontinensviadalon vehettek részt ott Európa legjobbjai. 

Hazánk csapatának legeredményesebb sportolója a paralimpiai ötödik helyezett Gáspár Tamás (MESE) rutinos versenyzőként készül a versenyre. Az Angliában élő és ott készülő paraíjász a W1-es kategóriában a 2022-es Európa-kupán már bizonyított, amikor is szoros csatában végzett az ezüstérmet jelentő helyen. Tamásnak tavaly az Ek mellett további lehetősége is volt bizonyítani nemzetközi porondon, a 2022-es Európa-bajokság W1-es kategóriájában nyolcadik, míg ugyanezen kategória világbajnokságán kilencedik helyen zárt. A magyar versenyző új felkészülési módszert követ edzőjével, Merry Natalie Victoriával, akinek segítségével szeretné elérni eddigi legjobb világbajnoki szereplését. Tamás legutoljára a csehországi Nove Mesto városában rendezett világkupán hangolódott a vb-re. Akkor kiélezett mérkőzéseket vívott, végül pedig a negyedik helyen végzett.

„Teljesen felkészültnek érzem magam a világbajnokság előtt.” – mesélte a paralimpikon, egy nappal vb-szereplését megelőzően – „Pár hete voltunk már Csehországban, Nove Mesto városában. Hasznos volt, hiszen sikerült újra találkozni versenytársaimmal és felmértük a helyzetet, hogy mire is számíthatok majd itt Plzenben. A holnapi rangsoroló versenyen összpontosítani kell és megfelelően taktikázni annak megfelelően, hogy az ellenfeleim hogyan szerepelnek. Sok, számunkra eddig ismeretlen sportolóval kell majd megmérkőznünk, azonban fejben kell erősnek maradnom és nem lehet gond. A pálya eléggé szeles, szerencsémre erre tudtunk eleget készülni otthon a szabadtéri edzéseimen és versenyeimen. A célom egyértelműen az, hogy paralimpiai kvótát szerezzek a jövő évi párizsi játékokra. A legtöbben ezért érkeztek a világbajnokságra, így jól látható, hogy nem babra fog menni a verseny.” – összegezte gondolatait Gáspár Tamás.

A csehországi világbajnokság kiemelten fontos, mivel W1 kategóriában az arany- és ezüstérmes helyezett országkvótát szerez a 2024-es párizsi paralimpiára.  Hazánk ezidáig négy kvótát szerzett a játékokra: egyet-egyet atlétikában és kerékpárban, kettőt sportlövészetben. A fogyatékos sportmozgalom legnépszerűbb sporteseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

Fotók: World Archery, MTI