Menüpontok

Reflektor fényben a paraúszók, a magyar válogatottnak is szurkolhatunk a világbajnokságon!

A világ legjobb paraúszói idén nyáron Manchester felé veszik az irányt, ahol 70 ország több mint 600 sportolója veszi birtokba a medencét. A július 31. és augusztus 6. közötti világversenyen hazánkat hét sportoló fogja képviselni, köztük a csapat két legeredményesebb paralimpiai bajnokával, Pap Biankával és Konkoly Zsófiával.

A tavalyi világbajnokság legsikeresebb magyar sportolója, a paralimpiai bajnok Pap Bianka (Vasas SC) nagy reményekkel utazik Nagy-Britanniába. Szabó Álmos edző tanítványa a két világbajnoki számában, 400 méter gyors és 100 méter hátúszásban (S10-es sérültségi kategória) is elindul. Továbbá érdekelt lesz 200 méter vegyesen és 100 méter gyorson, amelyekben korábban vb-ezüstérmet szerzett. Ezen versenyszámai mellett 50 méteres gyorsúszásban is szoríthatunk a két alkalommal is az év fogyatékos női sportolójának választott úszónak. A paralimpiai bajnok felkészülése nagyon jól sikerült amellett, hogy az ELTE jogi karán is kiválóan teljesíti tanulmányait.

Pap Bianka négy éremmel lett a 2022-es paraúszó vb legsikeresebb magyar sportolója (Fotó: IPC).

A paralimpiai bajnok Konkoly Zsófia (PSN Zrt.) 100 méter pillangón, 200 méter vegyesen és 400 méter gyorson (S9-es sérültségi kategória) ugrik medencébe a világ legjobbjai ellen. Jancsik Árpád kiválósága az előző évben a két előbbi versenyszámában arannyal, utóbbiban pedig egy ezüstéremmel gazdagodott. Ezen számai mellett, 100 méteres hátúszásban is érdekelt lesz a pécsi parasportoló. Zsófi felkészülését kisebb egészségügyi probléma hátráltatta, de a paralimpiai bajnok végül el tudott utazni a paraúszók idei legnagyobb sporteseményére.

Konkoly Zsófia két arany- és egy ezüstérmet szerzett a madeirai vb-n (Fotó: IPC).

A magyar paraúszó válogatottat fiatal és rutinos versenyzők egyaránt erősítik majd Manchesterben. A világbajnokságon újra bizonyíthat Szabó Álmos vb-bronzérmes tanítványa Száraz Evelin (Vasas SC), aki 100 és 400 m gyorson, 200 m vegyesen és 100 m mellen versenyzik (S6-os sérültségi kategória). Karsai Péter növendéke, a világbajnoki bronzérmes Hotz Csenge (Pécsi VM) 100 méteres pillangó, 200 méteres vegyes, és 400 méteres gyorsúszásban jeleskedhet (S10-es sérültségi kategória). A válogatott egyetlen férfi sportolója, Jancsik Árpád edzővel közösen dolgozó Európa-bajnoki ezüstérmes Iván Bence (PSN Zrt.) 100 m mellen 200 m vegyesen bizonyíthat (S6-os sérültségi kategória).  A magyar színeket több, mint 15 éve szép eredményekkel képviselő, Magyarovits Zoltánnal készülő Adámi Zsanett (UTE) 50 és 100 méteres hátúszásban lesz érdekelt (S2-es sérültségi kategória). Továbbá 100 méteres mellúszásban (S8-as sérültségi kategória) szurkolhatunk Szabó Álmos növendékének, a fiatal Tar Rékának (Vasas SC) is.

Ugyan korábbi beszámolónk alapján Illés Fanni (Vasas SC) paralimpiai bajnok teljesítette a világbajnokság szintidejét, azonban úgy döntött nem indul el a versenyen. Visszalépését azzal indokolta, hogy inkább a következő évi szezonra szeretne fókuszálni. Szabó Álmos tanítványának továbbra is az a célja, hogy jövőre ott lehessen a párizsi paralimpián.

A magyar paraúszó válogatott a 2022-es világbajnokságon (Fotó: Jancsik Árpád)

Az angliai világbajnokság kiemelten fontos, mivel a versenyszámok arany- és ezüstérmes sportolói országkvótát szereznek a 2024-es párizsi paralimpiára.  Hazánk ezidáig négy kvótát szerzett a játékokra: egyet-egyet atlétikában és kerékpárban, kettőt sportlövészetben. A fogyatékos sportmozgalom legnépszerűbb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

A világbajnokság élő közvetítése a Magyar Paralimpiai Csapat facebook oldalán.

További információk, eredmények a World Para Swimming weboldalán.