Menüpontok

Újabb paralimpiai kvóta – Ekler Luca révén megszületett az első magyar érem a paraatlétikai világbajnokságon

A paralimpiai bajnok atléta 100 méteres síkfutás T38-as kategóriájában állt rajthoz a párizsi vb-n. Az elődöntőből harmadik legjobb idővel kvalifikáló magyar atléta a fináléban magabiztos teljesítmény nyújtott. A TFSE versenyzője 12.54 másodperces új egyéni csúccsal másodikként futott át a célvonalon, ezzel megszerezve a csapat első medálját, amely ezüst színben tündököl.

Ekler Luca nem csupán csak egy éremmel gazdagodott, de eredményével újabb országkvótát szerzett Magyarországnak a 2024-es párizsi paralimpiára, így már atlétikában is lesz magyar résztvevő a jövő évi sportvilágeseményen!

Az F52-es kategória diszkoszvetés versenyszámában Bessenyey Zoltán bizonyított, aki a döntőben 13,76 méterrel a hetedik helyen végzett. Az ülő dobóatléta 2013-ban ralipilótaként szerzett Európa-bajnoki címet, majd 2016-ban gerinctörést szenvedett és kerekesszékbe került. Közel egy éve talált rá a paraatlétikára, eredményeinek köszönhetően pedig kijutott a világbajnokságra, ahol sikeresen szerepelt.

A délelőtti program során 400 méteres síkfutás T20-as kategóriában két időelőfutamot is rendeztek, amelyekben Biacsi Ilona és Keresztesi Erika volt érdekelt. A lányok igyekeztek felvenni a tempót a világ legjobbjaival, most azonban nem sikerült számukra a továbbjutás a fináléba.

Ekler Luca dobogós helyezésével hazánk immáron 4 országkvótát (egyet atlétikában, egyet kerékpárban, kettőt sportlövészetben) tudhat magáénak a soron következő párizsi paralimpiára. A játékokat 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg.

Fotó: IPC