Menüpontok

Fantasztikus magyar sikerek a duisburgi parakajak-kenu világbajnokságon

Az augusztus 23 – 27. között rendezett viadalon Kiss Péter Pál sorozatban negyedszer hódította el a bajnoki címet KL1 200 méteren, míg Varga Katalin Eszter bronzérmes lett KL2 200 méteren. A két paralimpikon, valamint a Suba Róbert és Molnár Nikoletta paralimpiai országkvótát is szerzett versenyszámukban a jövő évi játékokra.

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

A paralimpiai bajnok Kiss Péter Pál 45.19-es időeredménnyel elsőként ért célba a döntőbe és védte meg vb-címét, mögötte a francia Rémy Boullé (46.03) majd a brazil Luis Carlos Da Silva (46.54) követte. A versenyszámban a paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert is érdekelt volt. A szegedi sportoló nagyot küzdött, azonban ezúttal lemaradt a dobogóról és negyedik helyezett lett 47.60-as időeredménnyel.

A német városban zajló világbajnokság szombati versenynapján a paralimpiai bronzérmes Varga Katalin Eszter KL2 200 méteren harmadikként ért célba, 50.80-as időeredménnyel. A brit Charlotte Henshaw (48.70) első, míg honfitársa, Emma Wiggs (49.69) pedig második helyezett lett a versenyszámban.

A paralimpiai ezüstérmes Suba Róbert VL2 200 méteren nagyot küzdött a dobogós helyezés megszerzéséért, azonban 52.84-es időeredménnyel negyedikként végzett. A finálé győztese a brazil Fernando Rufino De Paulo (50.34), ezüstérmese a brazil Igor Alex Tofalini (51.22), bronzérmese az amerikai Steven Haxton (52.08) lett.

A magyar válogatott meglepetést okozó sportolója Molnár Nikoletta volt, aki KL3 200 méteren szállt hajóba. A döntőbe hatalmasat küzdött és ötödikként ért célba 48.67-es idővel, amellyel országkvótát szerzett hazánknak.

Forrás: Magyar Kajak-Kenu Szövetség

Szintén hajóba szállt a magyar válogatott újdonsült tagja, Boldizsár Dalma is. A 20 éves versenyző VL2 200 méteren jutott fináléba, ahol végül kilencedikként végzett. A férfiak KL2 200 méteres B döntőjében a szintén újonnan debütáló Kiss Tibor küzdött meg a minél jobb helyezésért és negyedik lett. Ugyanezen versenyszám középfutamából nem sikerült a tovább jutást Rozbora Andrásnak. A paralimpikon Kiss Erik KL3 200 méteren jutott B fináléba és érkezett harmadikként a célba. Míg az Európa-bajnok Juhász Tamás VL2 200 méteren B döntőbe került és meg is nyerte a futamát.

Hazánk ezidáig tizenegy országkvótát szerzett a játékokra: négyet kajak-kenuban, kettőt-kettőt sportlövészetben és úszásban, egyet-egyet atlétikában, kerékpárban és íjászatban. A fogyatékos sportmozgalom legnépszerűbb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.

Nyitókép: Magyar Kajak-Kenu Szövetség