Menüpontok

Két dobogó közeli magyar helyezés is született a paraúszó világbajnokságon

Az ötödik versenynapon a paralimpiai bajnok, Konkoly Zsófia 400 méteres gyorsúszásban, míg a világbajnoki bronzérmes Hotz Csenge 100 méteres pillangóúszásban indult. A döntőben mindkét magyar sportoló magabiztos teljesítményt nyújtott, előbbi negyedikként, utóbbi pedig ötödikként zárta a futamát.

Konkoly Zsófia (Fotó: IPC).

Konkoly Zsófia 400 méter gyors S9-es kategóriában nagy hajrában negyedikként ért célba, 4:48.96-os időeredménnyel. A versenyszám győztese az ausztráliai Lakeisha Patterson (4:46.30), második helyezettje a horvát Emma Mecic (4:47.88), harmadik helyezettje a brit Toni Shaw (4:48.46) lett. Jancsik Árpád tanítványa a világbajnokságon már 200 méteres vegyesúszásban egy aranyérmet, míg 100 méteres pillangóúszásban egy ezüstöt nyert. A magyar válogatott medál számainak gyarapítása mellett, a második versenynapon egy országkvótát is szerzett a jövő évi párizsi paralimpiára.

Ugyanezen a versenynapon a világbajnoki bronzérmes Hotz Csenge is medencébe ugrott. Karsai Péter növendéke S10-es kategória 100 méteres pillangóúszásában volt érdekelt és 1:09.29-es időeredménnyel ötödikként végzett. A dobogó legtetejére a brit Rogers Faye (1:05.48) állhatott fel új Európa-rekord elérésével, akit rangsorban a holland Lisa Kruger (1:07.55) és az ausztráliai Jasmine Greenwood (1:08:13) követte.

Hotz Csenge (Fotó: IPC).

Az angliai világbajnokság kiemelten fontos, mivel a versenyszámok arany- és ezüstérmes sportolói országkvótát szereznek a 2024-es párizsi paralimpiára. Hazánk, ezidáig hat kvótát szerzett a Paralimpiai Játékokra: egyet-egyet atlétikában és kerékpárban, kettőt-kettőt sportlövészetben, valamint úszásban. A fogyatékos sportmozgalom legnagyobb eseményét 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg a francia fővárosban.